Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V květnu začne v Třebíči přestavba kina Moravia na komunitní centrum

/
/
/
1021 Zobrazení



Od 14. května do konce srpna příštího roku se bývalé kino ve Smrtelné ulici v Třebíči promění ve staveniště. Rekonstrukcí a přestavbou stávajícího objektu zde vznikne komunitní centrum pro realizaci sociálních, vzdělávacích, kulturních, zájmových a dalších komunitních aktivit. Přestavba bude stát 42,3 milionu korun, z toho 17 milionů bude hrazeno z Integrovaného regionálního operačního programu. Rekonstrukci bude provádět společnost TOMIreko, s. r. o.

Kromě výstavby místností pro jednotlivé komunitní aktivity bude velký kinosál přestavěn na víceúčelový sál, který se bude dát v případě potřeby jednoduchým opatřením rozdělit až na čtyři menší sály. Centrum bude bezbariérové, město sem chce také přestěhovat kancelář Centra pro zdravotně postižené z Komenského náměstí, kde jsou stávající prostory právě kvůli nedodržení bezbariérovosti nevyhovující. K dispozici budou také další služby sociálního poradenství.

Komunitní centrum bude sloužit seniorům, matkám s dětmi, ohroženým dětem a mladistvým, dlouhodobě nezaměstnaným, případně osobám ohroženým na trhu práce i zdravotně postiženým. Pro osvojení pracovních návyků dlouhodobě nezaměstnaných bude v bývalém kině vybudována nekomerční kavárna jako pracoviště sociální rehabilitace, přístupná všem, nejenom návštěvníkům komunitního centra. Uživatelům zde bude také kromě zázemí pro rodiče s dětmi a knihovnou s čítárnou, která bude sloužit i jako knihobudka, k dispozici také komunitní cvičná kuchyně, výtvarná i rukodělná dílna, sdílená učebna a například také hudební zkušebna. V prvním patře bude chodba sloužit jako společenská galerie, kde se mohou prezentovat třeba výtvory z výtvarných a rukodělných činností.

„Komunitní kuchyň může sloužit k různým výcvikovým programům, podporujícím tradice i mezigenerační soužití, předávání tradičních receptů mezi seniorkami a mladými maminkami, pořádání různých tematických kurzů i jako předstupeň cvičného místa v kavárně,“  uvedla praktické využití místostarostka Marie Černá.

Centrum bude provozovat město Třebíč, bude spadat pod Odbor sociálních věcí. Vzhled exteriérů zůstane v maximální možné míře zachován. V kině, které postupně měnilo název od Moravie, přes Stadion, Svět, Sputnik a po revoluci znovu získalo název Moravia, byl poslední film promítán v roce 2006.

  • Facebook
  • Twitter