Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kriminalisté stíhají chovatelé psů na Pelhřimovsku

/
/
/
675 Zobrazení



Pelhřimovští kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou chovatelů z Pelhřimovska, kteří chovali v jednom z domů v Kamenici nad Lipou více než dvě stě psů. Muž a žena ve věku sedmašedesáti let jsou obviněni ze spáchání trestného činu týrání zvířat ve formě spolupachatelství, oběma hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.„Muž a žena jsou obviněni z toho, že ve vnitřních prostorách domu v Kamenici nad Lipou chovali v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání více jak dvě stě psů malých plemen. Psům nezajistili podmínky řádného chovu, chovali je bez dostatečného venčení, drželi je v nedostatečně osvětlených a větraných prostorách, které neodpovídaly počtu chovaných psů. Kolem stovky psů bylo umístěno v kovových klecích a plastových boxech. Chovaní psi byli ve znečistěných prostorách se silným zápachem. Dále neměli zajištěný dostatečný přísun potravy, důsledkem čehož bylo více jak sto psů podvyživených a veterinární péče psům nebyla poskytnuta. U více jak sto dvaceti psů tak došlo k těžkému poškození zdravotního stavu, čímž bylo způsobeno jejich dlouhodobé fyzické a psychické strádání,“ uvedla s tím, že v souvislosti se způsobem vedení chovu a následky způsobenými zdravotními obtížemi došlo k úhynu jednoho psa a kolem osmi psů utrpělo neléčitelné poškození zdravotního stavu.

„V lednu letošního roku jsme zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti,“ dodal Martin Petrák, vedoucí oddělení hospodářské kriminality. Úkony trestního řízení byly mimo jiné zahájeny i na základě informací od státní veterinární správy a jejího zjištění o chovu psů v nevyhovujících podmínkách. Ve středu 31. ledna kriminalisté za účasti pracovníků Krajské veterinární správy pro Kraj Vysočinu provedli domovní prohlídku, při které zjistili, že se v domě nachází nejméně 212 psů malých plemen. V rámci domovní prohlídky bylo zajištěno sedmnáct kusů očkovacích průkazů psů. Odebraní psi byli umístěni do předběžné náhradní péče o týraná zvířata.

Na základě výsledků prověřování a shromážděných důkazů došlo ke změně právní kvalifikace a policejní komisař zahájil trestní stíhání muže a ženy, kteří způsobem vedení chovu psy týrali zvlášť trýznivým způsobem. „Muž a žena byli obviněni ze spáchání trestného činu týrání zvířat, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na pět let“, dodal vedoucí pelhřimovských kriminalistů Martin Petrák. Případ kriminalisté nadále vyšetřují.

  • Facebook
  • Twitter