Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V květnu se uskuteční 23. ročník Mezinárodního festivalu Hudba tisíců Mahler-Jihlava

/
/
/
279 Zobrazení



Festival Mahler Jihlava 2024, který začne slavnostním zahajovacím koncertem v sobotu 18. května, nese letos podtitul Gustav Mahler – české stopy a svým programem se připojuje k projektu Rok české hudby 2024.

Vedle děl národních klasiků Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka a vedle vazby Gustava Mahlera a české hudby představí festival i další skladby od českých autorů, které si zaslouží uvedení a připomenutí a rozšíří tak celkový pohled na českou hudbu v její námětové, autorské a žánrové a druhové pestrosti. Do Jihlavy přijedou hvězdy české i zahraniční hudební scény.

Jarní řada festivalu začne slavnostním zahajovacím koncertem 18. května v DKO, kde zazní díla Gustava Mahlera a Richarda Wagnera. Filharmonii Hradec Králové povede světoznámý dirigent David Giménez Carreras, který dirigoval orchestry jako Vídeňská filharmonie nebo Londýnský symfonický orchestr. David Giménez má výjimečné porozumění pro hlas a pravidelně spolupracuje s pěvci, jako jsou José Carreras nebo Plácido Domingo. Na koncertě vystoupí přední sopranistka Eliška Weissová, která jako host působí v Národním divadle Praha, a pod taktovkou Tomáše Hanuse debutovala jako Kostelnička (Janáčkova Její pastorkyňa) v březnu 2022 ve Velšské národní opeře a v říjnu 2022 ve Vídeňské státní opeře.

Vrcholem této řady bude uvedení projektu Má vlast před mou vlastí – vlastenecké motivy v české hudbě 19. století ve čtvrtek v 13. června v kostele Povýšení sv. Kříže. Projekt získal výraznou podporu Ministerstva kultury ČR v rámci dotačního programu na projekty navázané na Rok české hudby. V rámci toho se nejčastěji a právem budou objevovat díla Bedřicha Smetany, od jehož narození si letos připomínáme 200 let. I jeho geniální tvorba navazovala na předchozí hudební vývoj a díla autorů, kteří se snažili zpracovávat podobnou tématiku zejména z hlediska klíčových témat české národní historie. V rámci festivalového projektu budou uvedena díla předsmetanovské doby a hlavním cílem je ukázat, jak k tématu národní historie spojenému s procesem etablování moderního českého národa, přistupovali jiní autoři, často generační předchůdci, nebo i vrstevníci. Zazní např. Libušino proroctví od Augusta Wilhelma Ambrose, které připomene linii tehdejšího dobového vlastenectví, tzv. zemského vlastenectví, kdy Libuše své proroctví a lásku ke své zemi a Praze zpívá v druhém zemském jazyku – němčině. Celý koncert bude přenášen i on-line. Přestaví se Severočeská filharmonie Teplice pod vedením dirigenta Petra Vronského, který je považován za všestranného dirigenta širokého záběru s mimořádným temperamentem i citem pro interpretaci, dále Jihlavský smíšený pěvecký sbor Melodie pod vedením sbormistra Pavla Saláka a sopranistka Magdaléna Hebousse, sólistka Národního divadla a držitelka Ceny Gustava Mahlera za rok 2023 Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech.

Jarní řadu doplní i další zajímavé koncerty a projekty např. Koncert pro maminku v Cityparku, tradiční open air koncert Dechového orchestru TUTTI při Základní umělecké škole Jihlava v Parku Gustava Mahlera, Projekt Ekstáze s hobojistou Vilémem Veverkou, harfistkou Kateřinou Englichovou a sopranistkou Alžbětou Poláčkovou, Figarova svatba (HAMU Praha), Česká tria, nebo Musica Danzante.

Festival zavítá výjimečným koncertem i do Nové Říše, zazní světová premiéra jednoho z pěti koncertů pro housle a orchestr Pavla Vranického, který je spojen i s Jihlavou. Sólového partu se za doprovodu Wranitzky Kapelle ujme přední specialistka na barokní hudbu a hudbu osmnáctého století Lina Tur Bonet. Bohatý bude také doprovodný program, který zahrnuje přednášky, koncert dechových hudeb nebo pěší výlet ve spolupráci s Klubem českých turistů. Hudební hřiště projektu Mahler je hudba! 2 připravuje Brána Jihlavy. Ve spolupráci se Základní uměleckou školou Jihlava vystoupí úvodem vybraných koncertů opět úspěšní žáci.

Po krátké přestávce vyplněné v neděli 7. července tradičním narozeninovým koncertem v Kalištích se festival během zářijové podzimní řady bude plně soustředit především na díla českých autorů, konkrétně Leopolda Koželuha nebo Bedřicha Smetany. Na závěrečném koncertě, který tradičně hostí soubor Academia Allegro Vivo partnerského festivalu z Rakouska, zazní kromě díla P. I. Čajkovského, především Koncert pro housle Danubiano od soudobé světově uznávané skladatelky Sylvie Bodorové.

  • Facebook
  • Twitter