Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Havlíčkově Brodě představí tvorbu Jana Antonína Venuta

/
/
/
1511 Zobrazení



V sobotu 8. září se v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě uskuteční vernisáž výstavy nazvané Jan Antonín Venuto a jeho dílo v kontextu české krajinomalby a veduty přelomu 18. a 19. století, která poprvé v České republice přiblíží uměleckou tvorbu duchovního, malíře a sběratele Jana Venuta (1746-1833) a galerie ji připravila ve spolupráci s Rakouskou národní knihovnou. 

Základ výstavy tvoří soubor čtyřiceti Venutových originálních akvarelových vedut z majetku Rakouské národní knihovny, který je rozšířen o jeho díla zastoupená ve sbírkách v České republice. Vystavené jsou také jím vytvořené mapy a téměř neznámá tvorba ilustrační, při níž spolupracoval s významnými vědci, topografy a historiky přelomu 18. a 19. století. Mezinárodní výstavní projekt připravený by měl být prvním zpřístupněním Venutova krajinářského a vedutistického díla na území České republiky a jeho zařazením do kontextu české krajinomalby a veduty přelomu 18. a 19. století.

Ukázky z díla J. A. Venuta, archiv Galerie výtvarného umění Havlíčkův Brod

Celý projekt je rozdělen do tří částí. První z nich je výstava konvolutu vybraných originálních děl J. A. Venuta uchovávaných v Österreichische Nationalbilbiothek ve Vídni, který bude doplněn o díla téhož autora deponovaná ve sbírkách v ČR a zařazen do v kontextu české krajinomalby a veduty přelomu 18. a 19. století. Výstava bude ke zhlédnutí v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě od soboty 8. září do 21. října. Druhou nedílnou součástí projektu je vydání dvojjazyčné česko-německé publikace věnované Venutovu životu a dílu. Třetí – poslední částí je putovní výstava reprodukcí souboru Venutových vedut v ČR a Rakousku ze sbírek Österreichische Nationalbibliothek.

Začátek vernisáže jeve 13.00.

  • Facebook
  • Twitter