Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Už máte také chuť na dobrou kávu a porci zábavy od Jendy z Oka? Tak snad se brzy dočkáte

/
/
/
1254 Zobrazení



Většina z nás si jistě vybaví notoricky známou hlášku z filmu Kulový blesk „Promiňte panstvo, nemáte někdo chuť na dobrou brazilskou kávu?“ A kdo by si vlastně nedal? Kavárny jsou ale zavřené a málokdo z nás má doma tak kvalitní kávovar, že by si mohl dobrou kávu uvařit. To se snad ale brzy změní. Na své stálé hosty se už těší také Honza Tuček z havlíčkobrodského Cafe-art Oko.

Honza také kromě působení v tomto prostoru hudebního klubu pomáhá díky projektu Show Your Help s přáteli z kapel tam, kde je to nejvíc potřeba.

Honzo, kdy jsi ty poprvé začal vnímat situaci kolem koronaviru a jak moc tě to ovlivnilo a chybí ti už práce v kavárně, nebo si naopak užíváš volna?
Situaci kolem koronaviru jsem nějak nevnímal, než se nás to dotklo tak, že jsme museli ze dne na den zavřít. Nemyslel jsem si, že se to takhle moc rozmůže a dotkne se to úplně všech. Když jsem registroval první zprávy ještě přímo z Wuchanu, bral jsem to na lehkou váhu. Obdivuji všechny lékaře a zdravotníky a lidi, kteří neúnavně s tímto virem bojují po celém světě. Stalo se a zase bude dobře. Chybí mi hlavně práce s lidmi. Potřebuji stále něco řešit. Nejhorší to bylo na začátku, kdy se z ničeho nic vše zavřelo a já jsem byl rázem bez práce. Nehledě na všechny akce, které se musely odložit a zrušit. Volna a nicnedělání bylo příliš, což bylo naopak velmi unavující. Pozitivum to mělo to, že jsem každý den spal do dvanácti hodin – spánek mám totiž kromě života taky dosti v oblibě. Ale díky tomu, že mám hodně známých, našly se i dočasné brigády. Spravuji tak z domova online e-shop se zbožím, pomáhám s rozvozy elektro-zboží nebo vypomáhám kamarádovi na stavbě rodinného domu. Kupodivu ten čas v karanténě utíká ještě rychleji než normálně (smích). Nevýhodu to mělo tu, že jsem se neviděl se svou přítelkyní téměř měsíc a půl, protože nepochází z Havlíčkova Brodu. Ale zvládli jsme to a už jsme spolu mohli chodit šumavskou přírodou. Také nám padlo cestování, což mě mrzí velice. V půli dubna jsme měli vyrážet na koncert do holandského Amsterdamu a v létě bylo v plánu s kamarádem pouliční hraní (busking) po západní Francii – snad nám to vyjde příště a léto strávíme tak v naší hezké české krajině.

Co kamarádi a věrní zákazníci, ptal se už někdo, jestli mu neuděláš kávu doma?
Na to se mě zatím nikdo nezeptal, doma si vařím kávu z moka konvičky, a protože chodím do kavárny zalévat květiny a sem tam na lahvového Hubertuse, vždy si k sobě nějakého kamaráda vezmu a kávu si dáme tak přímo z našeho kávovaru, aby se taky trochu provětral, že?

Vím, že se asi nedá přesně odpovědět, ale co plánujete v Cafe-art Oko až se znovu otevře?
Uvidíme, kdy nám to úředníci dovolí pořádat znovu kulturní a společenské akce. V CafeArt jsem měl v plánu uspořádat vernisáž fotografií už počátkem dubna, po výstavě fotek, kterou jsme uspořádali už v prosinci, ale to bohužel neproběhlo. Protože máme v kavárně pěkné výstavní prostory, je škoda jich nevyužít a plány na různé další výstavy jsou. Pokud to zde čte nějaký, i amatérský umělec, který rád maluje či fotí nebo zkrátka cokoliv tvoří, ať se nebojí ozvat a určitě se na něčem domluvíme. Kavárna slouží zároveň jako galerie a je otevřena pro veškerou kreativitu i hudební.
Než znovu otevřeme, chceme také po zimě zvelebit a zútulnit naší zahrádku, aby si hosté mohli dávat kávu či limonády venku na sluníčku. A kamarád Jirka Svoboda, který má na starosti režii Filmového Oka, už také plánuje znovu promítání. Určitě bude na co se těšit!

Kromě toho že umíš dělat výbornou kávu, jsi také muzikant, hrajete momentálně s kapelou třeba přes online vysílání?
S kapelou momentálně nehrajeme ani za normálního režimu, máme stanovenou pauzu. Chtěli bychom se ale určitě vrátit, pokud nám to čas dovolí. Pracuji ale teď na vlastním, akustickém, projektu a díky většímu množství času tvořím aspoň nový materiál a píšu.

A jak v době karantény funguje projekt Show Your Help? Popiš čtenářům, o co jde. Komu v současné době pomáháte?
Show Your Help pokračuje nadále i přes nařízenou karanténu. S kluky se scházíme na Skypu a řešíme tak, co je třeba. Volný čas jsme momentálně využili kromě domlouvání návrhů na nová benefiční trička, která už brzy půjdou pod sítotisk , převážně k podání žádosti o dotaci v rámci projektu Mládež v Kraji. Grant využijeme už 12. září, kdy se uskuteční třetí ročník benefičního nohejbalového turnaje s následnou větší afterparty v klubu Oko, přičemž výtěžek poputuje právě na aktuální sbírku pro Jakuba Kunáška pod záštitou Show Your Help. Dvanáctiletý Kuba Kunášek, žijící se svými rodiči kousek od Havlíčkova Brodu, trpí od mala závažnou formou autismu a těžkou mentální retardací. Naděje ale je v léčbě aplikací kmenových buněk. Léčba ale není vůbec laciná. Každá aplikace vyjde zhruba na 250 000 korun a pojišťovna ji nehradí a ještě k tomu je kvůli ní třeba letět do Kyjeva na Ukrajinu. Kuba má už dvě procedury za sebou a dělá díky nim obrovské pokroky. Začal díky ní mluvit, zlepšila se mu motorika, odpadly záchvaty a daří se mu lépe prakticky ve všech ohledech. Společně máme příležitost to Kubovi i jeho rodičům v životě zásadně ulehčit. S náklady na léčbu mu ale musíme pomoci.
Show Your Help je nadační iniciativa založená v roce 2015 prvotně kolem hudebních kapel Memento Mori, Chasing Christy a Highstreet Hooligans. V poslední době se rozrostla také spolupráce s různými promotéry, organizátory akcí a skupinami lidí z koutů celé ČR. Sbírka pro Jakuba Kunáška je aktuálně devátým projektem.

Pokud bys chtěl někomu něco vzkázat, můžeš.
Chtěl bych vzkázat všem hudebním fanouškům, kteří jsou závislí na muzice jako já, ať mají pěkné léto i pravděpodobně bez velkých hudebních festivalů a kulturních akcí a v Oku se na koncertech zase potkáme po létě všichni společně. A pro milovníky kávy, na vás se těším už koncem května.

  • Facebook
  • Twitter