Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

/
/
/
189 Zobrazení



Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkově až 513 MWe. Právě třetí výrobní blok ze čtyř dukovanských bloků po ukončení série předepsaných testů, které potvrdily správnost vypočtených provozních parametrů, dosáhl za optimálních provozních podmínek historicky nejvyšší okamžitou hodnotu výroby. Roční výroba Jaderné elektrárny Dukovany by měla po úpravách, které v letošním roce čekají ještě zbývající tři bloky, vzrůst o cca 300 000 MWh. 

Zvýšené hodnoty elektrického výkonu dosáhli operátoři v návaznosti na bezpečné zvýšení tepelného výkonu v reaktoru o 2,3 % na 1475 MWt, a to bez jakéhokoliv navýšení spotřeby paliva. „Zvýšení výkonu předcházely několikaleté přípravy spočívající především v detailních analýzách a ověření bezpečnostních parametrů. Celý projekt naplňuje zadání bezpečně provozovat všechny naše jaderné bloky nejméně 60 let,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Energii začal třetí reaktorový blok po odstávce pro výměnu paliva vyrábět 3. dubna. Následně museli odborníci provést ještě řadu testů a kontrol pro ověření parametrů na novém zvýšeném 100% výkonu. Poté operátoři dosáhli celkové výroby elektrické energie na obou turbosoustrojích třetího výrobního bloku 513 MWe. Přispělo k tomu současné chladné počasí, které je z pohledu účinnosti a efektivity pro provoz JE Dukovany nejpříznivější.

„Podařilo se nám ověřit a potvrdit všechny očekávané parametry a díky tomu ještě do konce roku přejdeme na provoz se zvýšeným výkonem na druhém a prvním výrobním bloku. Jako poslední se na začátku příštího roku dočká i čtvrtý výrobní blok. Od příštího roku tak zvýšíme výrobu o přibližně 300 tisíc megawatthodin,“ dodává ředitel dukovanské elektrárny Roman Havlín.

Dalšími významnými provozními událostmi Jaderné elektrárny Dukovany v uplynulých letech byl přechod z jedenáctiměsíčního palivového cyklu na šestnáctiměsíční, zavedení paliva nové generace umožňující efektivnější využití energie v palivu a zvýšení kapacity zásobníků čerstvého paliva až na 5 let.

  • Facebook
  • Twitter