Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Třešťské muzeum hostí v prosinci dvě výstavy

/
/
/
935 Zobrazení



V třešťském muzeu budou v pátek 6. prosince v 17.00 slavnostní vernisáží zahájeny dvě výstavy: Obrazy a obrázky Jolany Mertové a Půvab dámských kabelek, historické kabelky ze soukromé sbírky Dany Komárkové.

Jolana Mertová se narodila v Třešti, kde se v Lidové škole umění pod vedením učitelky Aleny Liškové seznámila se základy výtvarného umění a pochytila hlavní principy kresby a malby. Později vystudovala lékařskou fakultu a začala pracovat v pražském Ústavu hematologie a krevní transfuze. Po nástupu do zaměstnání bylo na koníček čím dál méně času, ale před několika lety se Jolana Mertová k malování znovu vrátila. Od roku 2018 je členkou spolku Beneart, který vede malíř Václav Benedikt. Mezi jejími obrazy i obrázky najdete oleje, akryly, akvarely, temperu i kresbu.

Na své si přijdou i milovníci historických věcí. Svou sbírku dámských kabelek z přelomu 19. a 20. století do Třeště přiveze Dana Komárková, která je velkou milovnicí tohoto módního doplňku. Začátky její sběratelské vášně sahají do chvíle, kdy náhodou našla svou první kabelku, vzácnost, kterou někdo vyhodil do popelnice. Dnes vlastní kolem dvou stovek kabelek a její sbírka má tři základní linie – jsou to korálkové váčky zvané pompadurky, gobelínové s pevným rámem a kabelky kovové (buď stříbrné, nebo alpakové).

Obě výstavy budou k vidění až do 2. února 2020.

  • Facebook
  • Twitter