Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Trenér Náměště a Vysočiny má bronz z mistrovství světa

/
/
/
991 Zobrazení



Mezinárodní velmistr Petr Velička, trenér mladých šachistů Náměště i krajského centra talentované mládeže Vysočiny, získal jako člen družstva Czech Republic 1 na Mistrovství světa seniorských družstev bronzovou medaili.


Mistrovství světa (MS) seniorských družstev v kategoriích nad 50 a nad 65 let se hrálo poprvé v České republice. Praha měla MS hostit ve dnech 5.-15. března. V každé z kategorií nastoupilo přes padesát čtyřčlenných družstev s možností jednoho náhradníka na soupisce. Podmínkou sestavení družstva byl odpovídající věk a příslušnost ke stejné národní šachové federaci. Na startovní listině tak byly jak týmy reprezentací států, tak krajů či klubů.

Vzhledem k postupu pandemie koronaviru a z ní vyplývajících opatření se od pátého kola hrálo ve více sálech po menších skupinách a bez účasti diváků a těsně před sedmým kolem se všichni účastníci dozvěděli, že poslední dvě kola se hrát už nebudou, kolo bude posledním a po něm následuje vyhlášení výsledků za omezené účasti pouze družstev na medailových příčkách.

Hráč třetí šachovnice týmu Czech Republic 1 v kategorii O50+, mezinárodní velmistr Petr Velička, trenér mladých šachistů Náměště nad Oslavou i krajského centra talentované mládeže Vysočiny, patřil s družstvem reprezentace ČR k favoritům s nasazovacím číslem 3. Pět zápasů vyhráli a jen s nejvýše nasazeným týmem USA těsně prohráli 1,5:2,5, tím bylo o zlatu rozhodnuto.
V posledním kole zkráceného turnaje došlo vzhledem k vzniklé situaci k rychlé remíze všech partií v prvních dvou zápasech, ale ve třetím zápase po kvapném odjezdu týmu USA too získal německý tým Lasker Schachstiftung GK kontumační výhru 4:0 a dostal se ve skóre o 0,5 bodu před českou reprezentaci na stříbrnou příčku. Reprezentace tak v sestavě GM Zbyněk Hráček, GM Petr Hába, GM Petr Velička, IM Ladislav Langner a IM Michal Konopka získala za třetí místo na MS bronzové medaile.
Velmistr Petr Velička uhrál na třetí šachovnici dvě výhry a čtyři remízy a získal tak pro družstvo čtyři body ze šesti partií. Mladí šachisté Náměště nad Oslavou a Vysočiny se mohou od bronzového trenéra hodně naučit. Výsledky kategorie MS O50+

Také druhý trenér Náměště nad Oslavou a krajského centra talentované mládeže Vysočiny hrál na tomto MS – na druhé šachovnici týmu Vysočina ve stejné kategorii O50+. Vysočina hrála ve složení od první šachovnice FM Pavel Švanda, Petr Mičulka, Jan Tesař a Roman Bradáč. Na nasazené těsně za polovinou měl v prvním kole čekat favorizovaný soupeř z Itálie. Protože se těsně před MS právě v Itálii rozšířila pandemie geometrickou řadou, den před MS byly zrušeny lety mimo jiné z Milána. Na MS nepřijel kromě Itálie ani z jiných tehdy rizikových oblastí nikdo. Na Vysočinu vyšel jiný favorit – v prvním kole hráli proti pátému nasazenému týmu Slovenska v čele s legendárními velmistry Ftáčnikem a Štohlem. Vysočinští neprodali svou kůži lacino, ale umění soupeřů znamenalo očekávanou prohru 0:4. Následovala stejně očekávaná výhra nad týmem Deutsche Schach-Löwen 3,5:0,5 a v třetím kole nečekaná výhra nad favority z TU Magdeburg 3:1. Tím se Vysočina dostala mezi přední týmy a zahrála si se silnými soupeři, ale těsné prohry ve 4.-6. kole s Rakouskem, VS Offenbach a s lotyšskými ženami v poměru 1,5:2,5 znamenaly propad tabulkou dolů. Očekávaný finiš kvůli zkrácení turnaje o dvě kola nemohla naplnit, tak si Vysočina aspoň „spravila chuť“ výhrou v sedmém kole nad týmem Wales Ordovices 3:1. Výsledná 35. příčka zhruba odpovídá startovnímu nasazení.
První šachovnici hájil mistr FIDE Pavel Švanda z Jihlavy. Proti nejlepším hráčům soupeřů uhrál výborné tři body ze sedmi partií. Na druhé šachovnici získal Petr Mičulka podprůměrného 2,5 bodu, na trojce Jan Tesař 3,5 bodu a nejvíce bodů pro družstvo získal Roman Bradáč, 5 bodů na čtvrté šachovnici bylo pro tým spolehlivým základem.
Výsledky družstva Vysočina

Z Vysočiny hrálo na MS ještě družstvo TJ Žďár nad Sázavou v sestavě od první šachovnice Jaroslav Janáček 3 body/7 partií, předsedkyně KŠSV Eva Kořínková 2/6, Vladislav Obůrka 3,5/7, Pavel Kuda 1/6 a Josef Mička 0/2 a umístilo se na 48. místě. Ani tento tým si nevedl špatně, proti soupeřům s vyšším ratingem si většina hráčů vylepšila ELO bodování.
Bleskového turnaje při MS se zúčastnili dva hráči z Vysočiny. Janu Tesařovi se nedařilo, ale zastoupil ho Petr Mičulka, který v úvodním kole vybojoval remízu s finským velmistrem. Zahrál si pak s mistry například z Kanady a exotické Kostariky a umístil se s nejlepším pomocným hodnocením z pětibodových na 11. místě.

Výsledky bleskového turnaje

Stránky MS s výsledky, partiemi, fotkami a dalšími informacemi

Autor článku: Petr Mičulka

  • Facebook
  • Twitter