Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Také na Vysočině je stále více dobrovolníků, kteří chtějí pomáhat

/
/
/
1262 Zobrazení



Počty dobrovolníků, kteří na Vysočině pomáhají v boji s nákazou Covid-19, i na Vysočině rostou. I přesto ale nestačí pokrýt potřebné náhrady za zdravotnický personál. Nemocnice a domovy pro seniory z celého regionu vítají každého, kdo chce v této nelehké situaci pomoct.

Nejen na Vysočině je ale spousta lidí, kteří by rádi pomohli, ale netroufají si bez proškolení nebo případného vzdělání. V nemocnicích na zaškolování není čas, a proto se objevil kurz Pomáhám pečovat – pečovatel v záloze, kde zájemce naučí všechno, co budou do začátku potřebovat.

Kurz pořádá Oblastní spolek Českého červeného kříže v Havlíčkově Brodě se Senior pointem Havlíčkův Brod a ve spolupráci se Sociálními službami města Havlíčkův Brod, Místní agendou 21, Zdravým městem Havlíčkův Brod a za podpory Kraje Vysočina. Výuku mají na starost zkušené lektorky se znalostmi z praxe a běžného provozu. Součástí kurzu jsou také ukázky přímo na účastnících, kteří tak vše vidí v reálu a ne figurínách. Celý kurz je veden odlehčenou formou, ale s profesionálním přístupem. Účastníci mají i prostor pro případné dotazy. Všichni, kdo absolvují tento jednodenní kurz, získají certifikát Moderního ošetřovatelství v praxi.

Kurz se konal v kanceláři Oblastního spolku Českého červeného kříže Havlíčkův Brod ve druhém patře budovy AZ Centra Havlíčkův Brod. Pro velký zájem přidali pořadatelé další termíny ve čtvrtek 19. a v sobotu 21. listopadu (sobotní termín už je obsazen). Další pak ve středu 25. a v sobotu 28. listopadu.

Každý z nás stárne a nikdy nevíme, kdy se ocitneme v nemocnici, nebo domově pro seniory odkázáni na pomoc druhých. Představte si tedy, že jste na druhé straně té pomyslné barikády a jste rádi za proškolený, zkušený a hlavně milý personál.


Více o samotném kurzu prozradila jedna z lektorek Jana Kudlová.

Jak vznikl nápad uspořádat takové kurzy?
Prvotním impulsem k pořádání kurzů vzešel od centrály v Praze. Situace, kterou nyní prožíváme, si žádá každou pomocnou ruku, která je ochotná pomoci. U nás na Vysočině byla poptávka po dobrovolnících, kteří pomohou překlenout čas, než se vrátí nemocný personál.
Z tohoto důvodu se paní ředitelka OS ČČK Havlíčkův Brod Ilona Loužecká, rozhodla pro pořádání těchto kurzů i u nás na Vysočině.

Kolik lidí se na tom všem podílí?
Na pořádání kurzů se podílí a pomáhá deset proškolených lektorů. Jedná se o členy ČČK HB a zdravotní sestry.

Co všechno se účastníci naučí a kde poté najdou uplatnění?
Kurz má dvě části, teoretickou a praktickou, ve které si účastníci vyzkouší nabyté teoretické znalosti například jak manipulovat s polohovatelnou postelí, ustlat lůžko, pracovat s pacientem v oblasti hygieny a pracovat hlavně s ležícími klienty. Polohování a péče o dekubity, …
Uplatnění je opravdu dost. Sociální služby města Havlíčkův Brod, Domov pro seniory Reynkova, Domov pro seniory Husova, Nemocnice Havlíčkův Brod a všude tam, kde by dobrovolníci měli pocit, že je potřeba pomoci.

Co vzkázat těm, kteří nad účastí uvažují, ale nejsou ještě rozhodnutí?
Pokud chcete pomoci, přijďte, nebojte se. Vše si vyzkoušíte, zeptáte se a odejdete určitě spokojeni, že jste udělali něco pro sebe a že něco můžete udělat i pro ostatní. Zkušenosti využijete, i pokud hodláte pečovat své seniory ve své domácnosti.

  • Facebook
  • Twitter