Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

První část kostela svaté Kateřiny v Havlíčkově Brodě zakrývá už střecha

/
/
/
2238 Zobrazení



Každého kolemjdoucího jistě zaujme havlíčkobrodská rarita, kostel, který nemá střechu a okna navíc zdobí pletená srdce. Tak to je kostel svaté Kateřiny, který se nachází na dohled od kulturního domu, hned vedle kruhového objezdu.

Takový pohled se místní nenaskytl možná i několik stovek let, protože tak rozsáhlou opravou tento kostel nikdy neprocházel.
Tento kostelík je jednou z nejstarších památek v Havlíčkově Brodě, pravděpodobně pochází z 13. století. Tehdy byl postaven jako hornický kostel, proto také svatá Kateřina, která je patronkou horníků. V posledních letech ale přestal sloužit svému účelu a kvůli tomu začala stavba značně chátrat. Velkým problémem je také doprava, protože kostel se nachází pod úrovní velmi rušné vozovky. V minulosti se také uvažovalo o jeho vyzvednutí na úroveň okolního terénu.
Na střeše kostela se v současné době nachází provizorní zakrytí, které zabraňuje zatékání vody a dalšímu narušování stavby. Zakrytí zde mělo být pouze na chvilku, ale střechu kryje už od roku 2018. Od letošního podzimu se ale práce na střeše zase o kousek posunula. Nová šindelová střecha zdobí sakristii a napodobuje tak původní podobu kostela. Umístit štípaný šindel na střechu sakristie nebyla ale vůbec levná záležitost, celá tato stříška vyšla na necelý milion korun. Město Havlíčkův Brod přispělo na obnovu své památky částkou 154 tisíc korun. Dalším přispěvatelem bylo ministerstvo kultury částkou 350 tisíc korun, stejným dílem se na opravě podílel i Kraj Vysočina. Zbytek už si hradila sama farnost.
Konečně má tedy alespoň část střechy původní krytinu, které tu byla před více než sedmdesáti lety. Šindel nahradí pálené tašky, které jsou pro tuto konstrukci příliš těžké a samotná jejich váha značně přispěla ke špatnému stavu střechy. Navíc podle místních šindel také mnohem lépe vypadá. Pokud vše dopadne podle plánu, mohla by svatá Kateřina v příštím roce konečně dostat zpět svojí střechu a také kostelní věžičku s hodinami a zvony.

  • Facebook
  • Twitter