Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Svobodný statek č. 1 v Habří začal vyprávět dávné příběhy

/
/
/
3954 Zobrazení



V první polovině dubna byla slavnostně zahájena dlouhodobá výstava nazvaná Tajemné Habří a svobodný statek č. 1 – historie a život, jejíž autorkou je Andrea Buchtová, které se tak podařilo zrealizovat svou vizi oživení historie více než pět století starého svobodného dvoru.

„Dlouhodobě se věnuji orálnímu výzkumu, kdy zapisuji vzpomínky nejstarších pamětníků unikátní vesničky Habří na Žďársku, která má velmi zajímavou historii. Leccos si pamatují z dětství, něco znají z vyprávění svých rodičů a prarodičů. Kromě vzpomínek, fotografií a dokumentů se mi časem podařilo shromáždit i sbírku původních předmětů ze statku. Byla by velká škoda zavřít všechny tyto poklady do šuplíku, určitě si zaslouží pozornost veřejnosti,“ vysvětluje vznik výstavy autorka.

Mezi největší zajímavosti patří dvoukřídlé dveře s ručně kovanými prvky, které byly původně na vejminku, nebo na půdě objevený deník Žofie Volavé. V deníku byla nalezena kresba statku, která je nejstarším dochovaným zachycením jeho podoby.

Milovníkům historie výstava přináší nejen odpovědi, ale i vzrušující otázky: Co měl s Habřím společného král Karel IV.? Dožil na statku č. 1 rytíř Vilém Munk z Ejvančič? Kdo byli svobodníci? A jak to bylo s dolováním drahých kovů?
„Zájemcům o prohlídku doporučujeme domluvit si termín předem na tel. +420 777 404 564 nebo e-mailem na buchtova.andrea@email.cz. Vstupné je dobrovolné. Návštěvu jistě zpříjemní možnost posezení a občerstvení,“ zve srdečně turisty i místní do svého rodného domu Dušan Buchta.

Habří na Žďársku, www.mapy.cz
  • Facebook
  • Twitter