Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Stomici v Havlíčkově Brodě mají malé jubileum

/
/
/
1376 Zobrazení



Klub Stomiků H.B. ILCO uspořádal v pondělí 10. června pro své členy setkání v areálu havlíčkobrodské nemocnice.


Přítomné a hosty pozdravila předsedkyně klubu Hana Brabcová. „ Dnes se scházíme už podesáté v historii našeho klubu. Naše setkání navštívili z havlíčkobrodské nemocnice Lada Nováková, náměstkyně ošetřovatelské péče, a Lada Cetlová, manažerka pro kvalitu péče. Dalším hostem byla Jana Doležalová z firmy Coloplast. Pozvání přijala stomička Tereza Nagyová.“ Jana Doležalová ve své prezentaci seznámila přítomné s výrobky firmy Coloplast, které pomáhají stomikům. Po prezentaci využili přítomni možnost se zeptat a případně se poradit. Nejvíce pozornosti zaujala svým vyprávěním Tereza Nagyová, které v osmnácti letech lékaři diagnostikovali Crohnovu chorobu, o pár let později jí odebrali tlusté střevo a zavedli stomii. Bez ostychu a zcela otevřeně hovořila o tom, jak se jí změnil život. „V roce 2015 jsem začala spolupracovat se stomickou organizací České ILCO, v jejímž rámci jsem vytvořila komunitní projekt pro pacienty NEJSEM TABU. Na trhu jsem nenašla vyhovující kvalitní spodní prádlo, které by mi umožnilo opět nosit upnuté šaty a zároveň by mi dodalo podporu. Moje teta pracuje přes 20 let ve výrobě spodního prádla, a tak jsem se rozhodla založit firmu a prádlo si vyrobit sama. Máme skvělé švadleny na Moravě, které mi pomohly vytvořit střih přesně podle mých potřeb. Následně jsem si sestavila e-shop a v listopadu 2016 začala prádlo prodávat, “ uvedla Tereza Nagyová, která prodělala na čtyři desítky zákroků s anestezií. Leckdo s jejími zdravotními potížemi by na práci ani nepomyslel nebo by na ni prostě nenašel sílu. Letošní Cenu Olgy Havlové získala Tereza Nagyová za svou osvětovou činnost o životě se stomií. Ocenění od Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové (VDV) dostávají lidé s postižením, kteří se i přes svůj handicap věnují práci pro ostatní. „Dnes bylo přítomno 27 členů a 14 hostů.
Další setkání Klubu Stomiků H.B. ILCo se uskuteční ve středu 18. září ve 14.00 v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod,“ řekla Vendula Vodičková.

  • Facebook
  • Twitter