Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Stálé sucho se podepsalo i na stromech v Jihlavě. Úřad se jim musí přizpůsobit

/
/
/
594 Zobrazení



Po jarním vegetačním klidu jsou v Jihlavě opět vysázeny nové stromy, letničky i keře. Stálé sucho však nutí pracovníky odboru životního prostředí se o čerstvé „přírůstky“ více starat.

Sázet stromy ve městě není nic lehkého, a to navíc při stále delších obdobích sucha. Skladba dřevin sice zůstává stejná, mění se ale způsob péče po jejich vysazení. Všechny dřeviny, které se sázejí v Jihlavě, musí být mrazuvzdorné, musí vydržet městské prostředí a neměly by být alergenní.

„Sucho vitalitu stromů ve městě výrazně ovlivňuje. V Jihlavě nám kůrovec postupně likviduje smrky, nejvíce postižené lokality jsou například na Velkém Heulose či Staré plovárně. Větší rozsah kácení napadených stromů proběhl i na sídlištích Demlova a Březinova v pásu kolem Okružní,“

V Jihlavě lze vidět například různé druhy jehličnatých smrků, borovic či jedlí nebo listnatých lip, či javorů. A to na místech, kde prospívají – stromy s úzkou korunou jsou součástí stromořadí podél komunikací s trolejovým vedením, odolnější dřeviny jsou zase součástí vydlážděných prostranství. A listnaté stromy doplňují ty jehličnaté.

„Problém ale postihuje i další stromy. Ty buď vůbec nepřirůstají, nebo začínají prosychat a je nutné na nich dělat častější bezpečnostní či zdravotní řezy. Snažíme se tedy dělat opatření k tomu, abychom v půdě udrželi co nejvíce dešťové vody a abychom ve městě udrželi každý strom, který tady udržet lze, protože dopěstování nových bude stále těžší,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Pole, louky, květiny
Vysokou ekologickou hodnotu, která je důležitá i kvůli zadržování vody v krajině, mají například květnaté louky. V Jihlavě jsou největší takové louky například u sochy Klíčů a na Březinkách, na menších plochách jsou však vidět i jinde po městě. Jako účinné a navíc i krásné jsou i jarní výsevy letniček na prostranstvích v parcích či na kruhových objezdech.

„Letos bychom chtěli zkusit ještě jeden nový vegetační prvek ve městě – polní plodiny, které nepotřebují závlahu, zlepšují vlastnosti půdy a přitom jsou nenáročné. V Legioparku, na Jiráskově ulici nebo jako podsev stromů na parkovišti P+R bychom například chtěli zkusit svazenku a jetel inkarnát s dosevem slunečnic. V předchozích letech jsme to stejné zkoušeli už na Ústředním hřbitově a bylo to veřejností velmi dobře přijato,“ doplnila Katarína Ruschková.

  • Facebook
  • Twitter