Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Socha T. G. Masaryka se vrací do Humpolce

/
/
/
1113 Zobrazení



V úterý 28. července kolem 12.00 se vrátí socha Tomáše G. Masaryka z ateliéru restaurátorů zpět do Humpolce. Vše by mělo proběhnout za pomocí techniky.

První československý prezident dostal od Humpolce k letošním 170. narozeninám jako dárek zaslouženou péči v ateliéru restaurátorů. Řeč je samozřejmě o jeho soše, kterou se Humpolečtí mohou pyšnit na Tyršově náměstí od roku 1937. Za svou existenci si zažila tři politicky vynucené deinstalace (1940, 1959 a 1972) a čtyři radostné návraty (počítáme i 1937, dále 1945, 1968 a nakonec 1990). Není tak divu, že se stala symbolem demokracie a svobody. Ale také není divu, že ji zub času i náročná stěhování poznamenaly. U restaurátorů v Brně, firmy MARSTON – CZ, získá socha zpět nejen zašlý lesk, ale hlavně dobrou technickou kondici. Deinstalace a převoz Masaryka se uskutečnily v úterý 19. května dopoledne. Novou podobu dostane také samotný parčík, kterému socha dominuje. Práce začaly koncem března dle návrhu zahradní architektky Evy Jonešové. Návrh revitalizace parku je záměrně jednoduchý proto, aby nepotlačil význam a hmotu sochy.

Restaurátor Jiří Marek se starostou Humpolce Karlem Kratochvílem u zrestaurované sochy 23. července
  • Facebook
  • Twitter