Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Skončila odstávku prvního výrobního bloku Jaderné elektrárny Dukovany, v provozu jsou všechny čtyři

/
/
/
819 Zobrazení



Od středy 9. října jsou v Dukovanech v plném provozu opět všechny čtyři výrobní bloky jaderné elektrárny. Energetici na prvním výrobním bloku ukončili odstávku pro výměnu paliva a blok opět dodává elektrickou energii do sítě.

První turbína byla úspěšně přifázována ve středu ve 8.12 a druhá ve 10.48 dopoledne. Elektrárna pojede na plný výkon až do poloviny prosince, kdy energetici odstaví čtvrtý výrobní blok pro výměnu paliva.

Energetici v Jaderné elektrárně Dukovany dnes ukončili odstávku prvního výrobního bloku, který přestal elektřinu vyrábět v polovině srpna. V jejím průběhu v reaktoru vyměnili 75 palivových kazet z celkových 349 za čerstvé, provedli tisíce servisních činností a realizovali 36 významných technických a investičních akcí. V případě primárního okruhu technici provedli kontrolu tlakové nádoby reaktoru, servis hlavních cirkulačních čerpadel a parogenerátorů. V dalších částech provedli například servis obou parních turbín a opravu některých částí chladícího cirkulačního okruhu a pokračovali v obnově chladící věže č. 2. Dále pak v části elektro vyměnili podružné rozvaděče za nové a ochrany systémových rozvoden 6 kV.

„V průběhu odstávky jsme provedli rozsáhlé modernizační akce a rozsáhlé kontroly a testy zařízení, včetně opakovaných kontrol parogenerátorů, při kterých jsme využili poznatky z předchozích odstávek, tak abychom zajistili bezpečný a spolehlivý provoz v průběhu celé palivové kampaně,“ uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Štěpnou reakci v reaktoru operátoři obnovili už v neděli a poté prováděli sérii standardních kontrol a testů. Podle energetiků lze některé typy kontrol a testů provádět až při náběhu bloku. Důvodem je potřeba dosažení některých provozních parametrů, jako je tlak nebo teplota. Jedná se o rozsáhlé množství testů, kterými se ověřuje odpovídající technický stav výrobního zařízení před jeho uvedením do běžného provozu. V Dukovanech čeká energetiky v letošním roce už jen odstávka bloku číslo čtyři, která by měla být zahájena o Vánocích, kdy je celková spotřeba elektřiny nižší oproti běžným pracovním dnům.

  • Facebook
  • Twitter