Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Sjezdovky na Vysočině začínají se zasněžováním, start sezony nejistý

/
/
/
1094 Zobrazení



Teploty klesající pod nulu staví v současné době většinu majitelů SKI areálů nejen na Vysočině do nelehké situace. Nejrůznější nařízení a omezení spolu s mírnou zimou dokonce některé správce odradilo natolik, že s výrobou technického sněhu zatím nepočítají.

Jedním z těch, kteří čekají, co bude, je správce SKI areálu Dalečín Ivo Doležal. Tady prozatím sněhová děla zůstávají v nečinnosti a počítá se pouze s variantou, kdyby napadl dostatek sněhu přírodního. Navíc ani loňská sezona nebyla díky teplé zimě moc dlouhá, tak se dá jen těžko odhadnout, jaké počasí bude letos.
Také na Karasíně zůstane v letošní sezoně vlek vypnutý a prozatím se neví, jak to se SKI areálem bude dál. Protože je kopec na jižním svahu, tak většinou snaha provozovatelů byl boj doslova s větrnými mlýny, vše, co se podařilo nasněžit, hned při oteplení roztálo.
Stejný osud čeká pravděpodobně i na sjezdovku v Bystřici nad Pernštejnem, která je závislá pouze na přírodním sněhu, kterého je už několik let za sebou velmi málo a pro spuštění vleku to nestačí.
V zahájení sezony věří v Novém Městě na Moravě. Sjezdovka na Harusově kopci, která je dlouhá 550 metrů a její převýšení dosahuje 110 metrů, se už pomalu plní technickým sněhem. „Všechna sněžná děla, která máme, jedou naplno, ale stále tu je spousta otazníků. Zasněžení sjezdovky se počítá ve statisících a stále nevíme, zda nám vláda dá zelenou,“ informoval vedoucí sjezdovky Karel Klapač.
Letošní rok je opravdu jedna velká neznámá. „Loňská sezona byla hodně krátká a letos bojujeme nejen s počasím, ale i proti nařízení,“ dodává Karel Klapač. Pokud vše dopadne dobře a bude dostatek sněhu, chtějí provozovatelé začít s lyžováním na vánoce.
V začátek letošní sezony doufají také na Kadlečáku ve Světlé nad Sázavou, kde čekají na vhodné počasí, aby mohli zahájit zasněžování. Před časem sdílel na svém Facebooku Jaroslav Kaiser loňské fotky právě zasněžené sjezdovky. Prý je to na přivolání sněhové nadílky.
Milovníci zimních sportů musí tedy zatím pouze sledovat webkamery, oprášit svou výbavu a doufat, že dvanáctého prosince ministr zdravotnictví povolí otevření skiareálů.

  • Facebook
  • Twitter