Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Sdružení výtvarných umělců moravských se představuje v Havlíčkově Brodě

/
/
/
1336 Zobrazení



Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě hostí v současnosti výběrovou výstavu ze sbírek partnerské Galerie výtvarného umění v Hodoníně nazvanou Sdružení výtvarných umělců moravských 1907 – 1959. 

Spolek Sdružení výtvarných umělců moravských (SVUM) v Hodoníně působil v letech 1907 až 1959 a jeho posláním bylo moravské národní probuzení. Jeho iniciátory a propagátory byly osobnosti nejrůznějšího zaměření, od národopisných sběratelů přes spisovatele a hudební skladatele až k výtvarným umělcům (mimo jiné Alois a Vilém Mrštíkové, Vítězslav Novák, Zdenka Braunerová, František Kretz, Scotus Viator). Vůdčími představiteli pak byli bratři Joža a Franta Uprkové, bratři Alois a Bohumír Jaroňkové, Alois Kalvoda, Stanislav Lolek, Adolf Kašpar, Cyril Mandel, Antoš Frolka, Roman Havelka a Jano Köhler. Členové Max Švabinský a Jan Štursa spolek záhy opustili, naopak se k němu z ciziny přihlásil například Alfons Mucha. K zakladatelské generaci se později připojili Jakub Obrovský, Oldřich Blažíček a slovenský malíř Martin Benka.

  • Facebook
  • Twitter