Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Sál Krajské knihovny v Havlíčkově Brodě otevřel své dveře na Podzimním knižním veletrhu i fanouškům Harryho Pottera

/
/
/
404 Zobrazení



Šéfredaktor nakladatelství Albatros Petr Eliáš navštívil Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě s prezentací o světě známé fantasy postavy Harryho Pottera. Zhruba tři čtvrtě hodinu dlouhé setkání s fanoušky díla J. K. Rowlingové provázelo motto: „Harry Potter, chlapec, který zůstal naživu“ a mimo jiné nabídlo posluchačům s tématem spojené zajímavosti a novinky.

A právě ono motto nebylo zvoleno jen náhodou. Důkazem, že chlapec, co zůstal naživu, vážně naživu zůstává i nadále, bylo to, že se sál z větší části zaplnil nadšenými fanoušky knih či filmů o tomto dnes už notoricky známém hlavním hrdinovi. „Harry Potter i po těch letech stále žije a stále se mu daří,“ zaznělo od Eliáše v úvodu. V sále seděli zástupci všech generací.

Úvod přednášky Eliáš věnoval představení autorky knih. J. K. Rowlingová měla v začátcích tvorby potíže první díl knižní série vůbec vydat, protože rukopis, který její agent nabízel nakladatelstvím, údajně odmítlo dvanáct z těchto nakladatelství. Nakonec se rukopisu ujalo nakladatelství Bloomsbury. V prvním nákladu knihy vzniklo pouze pět set kusů a během dvou let se prodalo kolem tři sta tisíc výtisků. Nakladatelství toho času zastávalo myšlenku, že o fantasy psané ženou nebudou mít čtenáři zájem, tudíž se jméno autorky pokusili alespoň částečně zamaskovat pomocí známých iniciál J. K.

Kromě samotné autorky byli posluchačům představeni i překladatelé knih z prostředí světa Harryho Pottera bratři Medkové, kteří přeložili všechny dosud v České republice vydané knihy od této populární autorky. „Rowlingová ukázala, že na dětské literatuře jde vydělávat peníze,“ dodal Eliáš k tématu okolností za vydáním knihy společně s tvrzením, že knižní série Harry Potter pomohla šíření dobrodružné fantasy literatury pro mládež.

Eliáš také přiblížil čtenářům proces přípravy nové Harry Potter knihy k vydání. Nakladatelství přeložený text pro každé vydání knihy ponechává stejný, pouze prochází korekturou, aby mohly být odstraněny případné překlepy. Také nahrazuje informace, které se s postupem času a vydáváním dalších dílů knihy ukázaly vlivem překladu jako nepřesné. V České republice vyšel první díl Harryho Pottera už se šesti obálkami.

Nejvíce prostoru v prezentaci ponechal Eliáš nové knize s tematikou Harryho Pottera, která vyjde v českém jazyce 16. října. Harry Potter: Kouzelnický almanach je ilustrovaný oficiální průvodce kouzelnickým světem. Eliáš z knihy odtajnil posluchačům několik obrázků.

Prezentaci zakončila debata posluchačů s prezentujícím. Publikum se neshodlo ani na svém postoji vůči hlavním hrdinům knih a filmů, ani na primárním důvodu, proč se zrovna Harry Potter stal tak populárním a dokázal přežít do dnešních dnů. Zato zálibu ve světě, který J. K. Rowlingová vybudovala, sdíleli v sále nejspíše úplně všichni.

  • Facebook
  • Twitter