Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Rybíz – proč ho pěstovat na zahradě?

/
/
/
892 Zobrazení



Rybíz je ovocný keř, který je v polských zahradách velmi oblíbený. To vše kvůli cenným vlastnostem ovoce a jeho chuti. Hodí se k přípravě mnoha pokrmů a zavařování. Proč byste měli mít na zahradě rybíz a jaké jsou jeho pěstitelské nároky? To se dozvíte v následujícím článku.

Rybíz – jaké jsou jeho vlastnosti?
Rybíz, zejména černý, je považován za jedno z nejzdravějších druhů ovoce. Jsou bohaté na vitaminy A, E a vitaminy skupiny B. Dále v nich lze nalézt vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo a měď. Jsou také bohaté na antioxidanty a vlákninu. Díky tomu regulují trávicí systém, čistí od toxinů a chrání před volnými radikály. Obrovské množství přírodního vitaminu C (obsahuje 8krát více vitaminu C než citron) dokonale ovlivňuje imunitu organismu. Rybíz se doporučuje lidem s kardiovaskulárními problémy, protože snižuje hladinu špatného cholesterolu, vysoký krevní tlak a zlepšuje srážlivost krve. Jejich přísun do těla se může odvděčit krásnou pletí, vlasy a nehty. V lidovém léčitelství byl rybíz považován za lék na revmatismus, artritidu a nachlazení.

Černý rybíz je nejen zdravé ovoce, ale také listy. Mají cenné baktericidní, fungicidní a virucidní vlastnosti. Vysoký obsah tříslovin v listech z nich činí ideální prostředek proti střevním a žaludečním potížím.

Za zmínku stojí také červený rybíz, který stejně jako černý rybíz obsahuje mnoho vitaminů. Patří mezi ně vitamin C a vitaminy skupiny B. Kromě toho v jeho složení najdete cenný vitamin K1, který je nezbytný pro činnost jater a také podporuje srážení krve. Lze ho úspěšně konzumovat při dietě, protože obsahuje mnohem méně kalorií než černý rybíz.

Jaké jsou odrůdy rybízu?
V prodeji najdete mnoho odrůd rybízu. Patří mezi ně červené, černé a bílé odrůdy. Každá z nich je mimořádně cenná pro zdraví, proto se vyplatí vysadit je na zahradě. Mezi oblíbené odrůdy černého rybízu patří: Ceres, Titanie a Ojebyn. Jsou odolné vůči chorobám a plodí poměrně velké a chutné plody. Tatran, Rosetta, Detvan jsou odrůdy červeného rybízu. Mají velké plody s jemnou a sladkou chutí. To však není vše. Bílý rybíz se vyrábí v mnoha odrůdách, z nichž nejoblíbenější jsou: Versailles a Bianca. Jsou velmi plodné a odolné vůči škůdcům. Rybíz je ovoce, které se vyskytuje v mnoha odrůdách, takže je nemožné je všechny vyjmenovat. Skvělým řešením může být stojící rybíz. Vytváří korunu o něco výše nad zemí, což usnadňuje sklizeň, která je důležitá zejména pro starší lidi a děti.

Jak pěstovat rybíz na zahradě?
Rybízové keře jsou ideální na slunných a teplých místech chráněných před silnými větry. Rostou téměř na každé půdě, ale je vhodné se vyhnout těžkým a vápenitým půdám. Nejlepší je, pokud se jedná o stanoviště s úrodnou a propustnou půdou s pH 6-7. Při výsadbě rybízu dbejte na vzdálenost mezi nimi. Je to asi 1,5 metru, takže rostou zdravě a volně. Půdu je vhodné hnojit hnojem, kompostem nebo dřevěným popelem, který obsahuje velké množství draslíku.

Nezapomeňte, že rybíz je citlivý na sucho, takže potřebuje pravidelnou zálivku. Kromě toho jsou poměrně tolerantní vůči mrazu, ale mladé stromky by měly být na zimu chráněny například slámou nebo netkanou textilií. Nezapomínejte také na odstraňování plevele a mulčování, díky němuž je možné udržet vlhkost, omezit růst plevele a také udržet vysokou teplotu půdy, což je během vegetačního období nesmírně důležité. Mulčování je nejlepší provádět pilinami, kůrou nebo jehličím.

Sazenice rybízu – kde je mohu koupit?
Jak vidíte, rybíz je ovocný keř s mimořádně cennými zdravotními vlastnostmi, takže se doporučuje všem lidem, kteří chtějí pečovat o své zdraví. Při výběru sazenic rybízu je třeba zohlednit jejich kvalitu. Jedině tak si můžete být jisti, že se bez problémů ujmou a vychutnáte si jejich neobvyklou chuť. Nejlepší je nakupovat je na místech, která jsou osvědčená a mají dobrou pověst u zákazníků. Takové jsou Moravské sady. Jedná se o obchod, kde najdete celou řadu sazenic různých keřů a stromů a také květin. Díky tomu můžete svou zahradu plně zásobit. Sazenice rybízu v obchodě Moravské Sady jsou k dispozici v mnoha odrůdách, jsou dokonale chráněny po dobu přepravy a zaměstnanci vám rádi poradí, jaký druh bude pro naši zahradu nejlepší. Tímto způsobem bude možné rychle sklízet plody rybízu a připravovat z nich lahodné pokrmy a zavařeniny, tak cenné pro zdraví těla. Cena černého, červeného a bílého rybízu není vysoká, takže si každý najde ideální keř pro svou zahradu.

  • Facebook
  • Twitter