Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Road movie diváky baví, slovenští cestovatelé vyprodali havlíčkobrodské Filmové Oko

/
/
/
1164 Zobrazení



Ještě v odpoledních hodinách ve středu 20. května dával vědět na svém facebookovém profilu Jiří Svoboda, že na večerní promítání zbývá posledních 14 míst. Nakonec se podařilo i ta prodat, a tak hlásilo Filmové Oko, že je vyprodáno. Kvůli snížené kapacitě se do kinosálu vešlo pouze 60 diváků.

„Těžko říct, jestli by se ta stovka naplnila, ale možná že ano,“ zhodnotil Jiří Svoboda zaplněný sál. Každopádně je vidět, jaký žánr diváky do Filmového Oka láká.
Tentokrát diváci viděli dokumentární road movie slovenského motorkáře a dobrodruha Marka Slobodníka, Afrikou na pionýru. Mezi diváky je spíše známý jako spolucestovatel žlutého cirkusu trabantí party kde brázdí cesty na Jawě 250. Tentokrát se ale vydává na maličkých motorkách napříč Afrikou, pro Marka Slobodníka to ale není první velká cesta na malé motorce. Totiž už jednu podobnou podnikl v roce 2010 do Kazachstánu a vznikl z toho amatérský třináctiminutový dokument.


Na výpravu se vydalo pět členů, každý na své motorce. Za pět měsíců ujeli společně 15 151 km, které měřili na tachometr přidělaný na řidítkách, jelikož ten originální už dávno nefungoval. Tahle parta projela deset zemí a vzniklo z toho 360 hodin natočeného materiálu, spálili 2500 litrů benzínu, do něhož se míchalo 80 litrů oleje. Nakonec bylo potřeba vyměnit i oba náhradní motory. Marek a Marek zjistili, jaké to je mít malárii, překonali 1 000 000 poruch a oprav, to vše v opravdu svižném tempu průměrnou rychlostí 31 km/h.
Konečná úprava a střih tohoto dokumentu trvala tvůrcům celý rok a pracovali s více než sedmi terabajty materiálu.


A na co se mohou diváci těšit příště. Ve středu 27. května je na programu Filmového Oka životopisný film Amundsen, který se částečně natáčel i České republice.

  • Facebook
  • Twitter