Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Restaurant Day Třešť nejen o jídle, ale také o umění

/
/
/
943 Zobrazení



Poslední prázdninovou sobotu 27. srpna se uskuteční na plácku před barem U Špinarů a v okolních ulicích a uličkách v Třešti na Jihlavsku třetí ročník komunitní akce Restaurant Day Třešť.

„Na plac se postaví více než dvě desítky odvážlivců v 16 stáncích, kteří nejenže mají rádi dobré jídlo, ale také se kvůli němu umí otáčet v kuchyni. Součástí letošní akce bude i jednodenní výstava s ochutnávkou tvorby vybraných místních výtvarníků, fotografů a dalších tvůrců. Výstava bude spojena s následnou charitativní aukcí, která v letošním roce podpoří čtrnáctiletého handicapovaného Ríšu Čermáka z Třeště,“ popisuje jedna z pořadatelek akce Michaela Padrtová z baru U Špinarů Třešť.

Restaurant Day odstartuje přesně s úderem půl dvanácté na kostele sv. Kateřiny. Na návštěvníky čeká nabídka jídel všeho druhu. „Můžeme slíbit například oblíbenou indickou kuchyni v podání Petra Nováka, který se akce zúčastní už potřetí. Loni zaznamenal velký úspěch také stánek jednodenního bistra s názvem Půlnoční vývar, který byl po celý den v obležení kvůli svým hamburgerům s trhaným hovězím masem s „poetickými městskými názvy“ jako Jednorožák, Špičák nebo Šibeničák. Půlnoční vývar chce v letošním roce dostát svého jména, a proto pro návštěvníky chystá navíc i večerní prodej, kdy na grilu vymění hamburgery za hot dogy.

Na menu budou dále sladké i slané štrúdly nebo palačinky, domácí sýry a chléb. Americkou kuchyni kromě burgerů zastoupí i bagety Philly Cheesesteak. Kdo holduje sladkému, bude si v sobotu na plácku v Kostelní určitě notovat. Jednodenní cukrárny chystají dorty, tartaletky, makronky, cupcakes, dortová lízátka, drobné dezerty, marcipán nebo brownies,“ dodává Michaela Padrtová.
Akce se opět zúčastní i třešťští rybáři. Celkem se do Restaurant Day zapojí osm stánků z loňska, dalších osm se představí v rámci této akce poprvé. Své zastoupení bude mít přitom nejen Třešť. Se svými menu dorazí letos i jednodenní restauratéři z Jihlavy, Stonařova nebo Počátek.
Organizátoři mají radost, že součástí letošního Restaurant Day bude také stánek Leony Bláhové s názvem BezcukrarkaCz. Jak už název napovídá, přiveze s sebou z Jihlavy do Třeště dezerty bez cukru a jako bonus low-carb česnečku se sýrovými krutony.

Umění pomáhá Ríšovi
V loňském roce návštěvníci spolu s organizátory a prodejci podpořili nevidomou Tinu z Rančířova. Také letos bude Restaurant Day pomáhat. Tentokrát půjde ale ruku v ruce pomoc s uměním.
Celkem 12 třešťských tvůrců se rozhodlo zapojit do pop-up výstavy spojené s následnou charitativní aukcí Umění pomáhá. Výstava bude zahájena ve 13.00 na zahradě synagogy, kde si budou návštěvníci moci prohlédnout všechna díla a budou moci dát najevo, který z obrazů, fotografií či dalších vystavených kousků by se jim líbil doma. Následně od půl čtvrté se uskuteční dražba děl, o která bude mezi lidmi největší zájem.


„Část z výtěžku podpoří samotnou tvorbu třešťských umělců. Ale co je hlavní! Především bude podpořen čtrnáctiletý handicapovaný Ríša Čermák z Třeště, který krátce po narození prodělal těžkou resuscitaci, neboť se mu zastavilo dýchání. A od té doby jej provází nespočet zdravotních komplikací. Má epilepsii, špatně dýchá, má neurotické potíže, problémy s chůzí i jemnou motorikou… Ríša má diagnostikovanou dětskou mozkovou obrnu. Maminka musí být Ríšovi neustále nablízku, denně s ním cvičí. Péče o syna zabere rodičům de facto 24 hodin…
Výstavou i samotnou aukcí provede Tomáš Niederhafner známý mimo jiné jako jedna z tváří divadelního uskupení Třešťský průměr.
Kromě vystavených děl půjdou do aukce a na podporu Ríši i dvě CD hudební skupiny Rendez-Fou, mezi jejíž členy patří i David Vacula z Třeště. Připomeňme, že za svou debutovou desku Miniatury, kterou budeme taktéž dražit, byla skupina v roce 2017 nominována na žánrovou cenu Anděl,“ uzavírá Michaela Padrtová.

  • Facebook
  • Twitter