Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pyramidy jsou i v Evropě, dozvěděli se v Havlíčkově Brodě

/
/
/
1855 Zobrazení



Krajská knihovna Vysočiny (KKV) uspořádala ve velkém sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě v pondělí 13. ledna cestopisnou besedu s amatérským archeologem Jiřím Voňkou pod názvem Nově objevené pyramidy v Evropě.

„Možná bude nutné naprosto přepsat historii pyramid. Ty nejsou jen záležitostí Egypta, ale stojí na všech kontinentech. Pyramidy nebyly stavěny jako hrobky faraónům. Možná je čas změnit pohled na pyramidy jako takové. Objev bosenských pyramid to dokazuje,“ uvedl Jiří Voňka, který vášeň pro zkoumání odkazu předků získal už v roce 1958, když při stavebních pracích na Královéhradecku objevil hroby a začal odkrývat kosterní pozůstatky z doby 2 000 let před naším letopočtem.

O pyramidách v Bosně se dozvěděl z časopisu v květnu 2012. V říjnu 2005 oznámil amatérský archeolog Semir Osmanagič, že pod kopcem Visočica (650 metrů nad mořem) v Bosně se skrývá asi 220 metrů vysoká pyramida. Už jako muž v důchodu se v srpnu 2012 vypravil Jiří Voňka do Bosny.
„Spolu s padesáti účastníky z pěti kontinentů světa jsem pracoval v podzemních tunelech i na archeologických sondách v daném místě. Zkoumaná oblast leží asi 30 kilometrů severozápadně od Sarajeva. Bosenské pyramidy jsou v podstatě zelené kopce. Na stráních rostou smrky a borovice. Celkem byly zde nalezeny čtyři obrovské pyramidy. Podle badatelů je komplex pyramid v Bosně starý až 12 000 let. Největší bosenská pyramida je vyšší než Cheopsova pyramida v Gíze a byla pojmenovaná jako Pyramida Slunce,“ dodal amatérský archeolog Jiří Voňka. Pyramidy v Bosně se staly významnou turistickou atrakcí. Zájezdy organizují různé společnosti a cestovní kanceláře. „Cestovatel, fotograf a spisovatel Jiří Fišar nám v pondělí 3. února 2020 bude vyprávět o Annapurně,“ uzavřela Ludmila Bouchnerová z KKV.

  • Facebook
  • Twitter