Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Projděte si výstavu v Jihlavě s autorkou

/
/
/
459 Zobrazení



Komentované prohlídky výstavy nazvané Ze zadu… Intervence Lenky Zadražilové do stálé expozice Ze sbírek… se mohou ve čtvrtek 27. ledna v 17.00 zúčastnit zájemci v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. Expozicí je provede Lenka Zadražilová.

Lenka Zadražilová (*1999) svůj prostor zkoumá intenzivně a pochopitelně ohmatává i jeho případné hranice.
„V období, kdy vznikaly obrazy cyklu Ze zadu…, vystavila jako jednu z ateliérových prací bílým plátnem zakryté malby (Krásný obraz, 2017/2018). Na základě těchto a dalších interakcí si Lenka vytváří vlastní mapu vztahů mezi obrazem, úlohou barvy, zobrazením, divákem, konceptuálními postupy, umělcem (performerem), sběratelem, sbírkotvornou institucí včetně technologických postupů souvisejících se vznikem a konzervací díla. S touto problematikou vstoupila i do ateliéru Petra Kvíčaly na brněnské FAVU a první klauzuru realizovala ve formě nástěnky s myšlenkovou mapou. K tématu prachu, kterému se věnuje od roku 2020, ji přivedla finální fáze „života“ uměleckého díla: jeho expozice či uskladnění, kdy je chtě nechtě vystaveno působení nepříznivých vlivů, mezi něž se prach bezpochyby zařazuje.

Pro intervenci do stálé sbírky v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě namalovala Lenka Zadražilová v roce 2021 několik obrazů včetně pláten většího formátu, které doplňují původní cyklus datovaný mezi lety 2017 a 2018. Autorka v tomto cyklu sice volně, ale zároveň s řemeslnou poctivostí popisuje viděné a v duchu si hraje s pojmem „reprodukce“. Nechává na sebe působit předlohu, stává se interpretkou. Chce se sžít s realitou odvrácené strany obrazu, uchopit ji a skrze poctivou malbu vytvořit klam, škádlivou iluzi, skrze níž vstupuje do dialogu s návštěvníkem,“ popisuje Ilona Staňková z Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě.

  • Facebook
  • Twitter