Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Přetížené kamiony se dřevem na silnicích Vysočiny

/
/
/
1129 Zobrazení



Policisté z Vysočiny kontrolovali ve čtvrtek 28. května řidiče nákladních aut převážejících dřevní kulatinu. Reagovali tak mimo jiné na dvě vážné dopravní nehody, při kterých řidiči kamionů s kládami havarovali, tahač s návěsem se převrátil a klády se vysypaly na silnici.

„V jednom případě klády těžce zranily dva seniory, kteří se v době nehody pohybovali na chodníku. Obě nehody se staly v květnu – první 7. května v Želetavě a druhá 18. května na dálničním přivaděči v Jihlavě,“ zdůvodnila Dana Čírtková, tisková mluvčí.

Na řidiče nákladních aut, která převážejí na návěsu dřevo, si podle informací policistů často stěžují také řidiči osobních vozidel. „Na lince tísňového volání 158 přijímáme oznámení, že z těchto vozidel odlétávají kusy kůry, že jsou tato vozidla viditelně přeložena, náklad špatně zajištěn a tato vozidla tak mohou ohrožovat bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu,“ dodala tisková mluvčí.

Čtvrteční akce probíhala na několika kontrolních stanovištích Vysočiny, kde se policisté zaměřili na důkladné kontroly nákladních aut, která převážela právě dřevní kulatinu. „Zaměřili jsme se na kontrolu nejvyšší povolené hmotnosti, největší povolené hmotnosti na nápravu a na skupinu náprav, další hmotnostní poměry vozidla a kontrolu největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav – zejména výšku a délku soupravy a nákladu,“ přiblížila Dana Čírtková.
Policisty zajímal také technický stav vozidel, dostatečně upevněný a uložený převážený náklad. Téměř u každého kontrolovaného vozidla zjistili nějaké porušení zákona. Za zjištěná porušení řidičům uložili pokuty v příkazním řízení a porušení ze strany přepravců oznámili k řešení do správního řízení.

U kontrolovaných vozidel policisté v několika případech zjistili překročení nejvyšší povolené výšky vozu, v jednom případě o více než 30 centimetrů, v dalších případech se jednalo o překročení hmotnosti převáženého nákladu nebo jeho špatné a nedostatečné upevnění. „V jednom případě musel řidič přetížené soupravy na kontrolním stanovišti část nákladu přeložit na jiné vozidlo. Na jednom z kontrolních stanovišť se kontrolovaný řidič odmítl podrobit kontrolnímu vážení. Policisté mu uložili pokutu ve výši 30 000 korun. V kontrolách nákladních aut, která převážejí dřevní kulatinu, budeme na Vysočině pokračovat i v dalším období,“ uzavřela tisková mluvčí.

  • Facebook
  • Twitter