Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pražská firma nezalesněním ohrozila životní prostředí v lesích na Vysočině, dostala pokutu 241 tisíc korun

/
/
/
916 Zobrazení



Právnická osoba Supreme Store, s. r. o., sídlící v Praze, ohrozila životní prostředí v lesích na Vysočině. Vytvořila podmínky pro působení škodlivých biotických a abiotických činitelů neobnovením lesních porostů na lesních pozemcích na Žďársku. Za to jí inspektoři z České inspekce životního prostředí v Havlíčkově Brodě uložili pokutu 241 tisíc korun. Ta nabyla 23. října právní moci.

Konkrétně se jednalo o pozemky lesního porostu na lesních pozemcích v katastrálních územích Hrdá Ves o výměře 1,00 ha, Věžná na Moravě o výměře 0,13 ha a na několika pozemcích k. ú. Zlatkov o výměře 1,28 ha.

„Upozornili jsme současného vlastníka, že už v roce 2018 uplynula zákonná lhůta pro zalesnění a je tedy jeho povinností pozemky bezodkladně zalesnit. Aby mohl tuto povinnost splnit, oznámili jsme kontrolu až po uplynutí jarní vegetační sezóny, během které tak mohlo být učiněno. V červnu 2019 jsme provedli kontrolu a zjistili, že ani jeden lesní pozemek zalesněn nebyl. Pozemky byly silně zabuřenělé třtinou, maliníkem, konopicí a kopřivou,“ řekl Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě.

Popsaný stav v uvedených lesních porostech a na lesních pozemcích je v rozporu se zákonem o lesích, který ukládá vlastníku lesa povinnost holinu zalesnit do dvou let a lesní porosty na ní zajistit do sedmi let od jejího vzniku. V odůvodněných případech může orgán státní správy lesů při schvalování plánu nebo při zpracování osnovy nebo na žádost vlastníka lesa povolit lhůtu delší. O povolení delší lhůty pro zalesnění a zajištění porostů současný vlastník (Supreme Store, s. r. o.) sice požádal, ale orgán státní správy lesů Městského úřadu Bystřice nad Pernštejnem mu nevyhověl z důvodu již marně uplynulé lhůty pro zalesnění.

Uvedené lesní pozemky vytěžila společnost Land Value, s. r. o., poté je (i v jiných katastrech) prodala společnosti PROJEKT MISSION, s. r. o. a následně byly převedeny na současného vlastníka, Supreme Store, s. r. o. „Způsob spáchání přestupku hodnotíme jako zanedbání, ale i účelové jednání. Obviněný i přes upozornění na povinnost zalesnit, nezalesnil ani jednu holinu, čímž ušetřil nemalé finanční prostředky,“ uvedl Jan Panský.

  • Facebook
  • Twitter