Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Požár rodinného domu v Rudíkově způsobil škodu ve výši šesti milionů

/
/
/
844 Zobrazení



Před osmou hodině ranní zasahovali tři jednotky hasičů v Rudíkově na Třebíčsku u požáru novostavby rodinného domu, které nahlásili na lince tísňového volání majitelé po půl osmé.

Po osmé hodině měli hasiči požár lokalizovaný a po deváté hodině dopoledne proběhla likvidace požáru. „Požár způsobil majetkovou škodu v předběžné výši šesti milionů korun. Příčina vzniku požáru zůstává nadále v šetření,“ popsala Petra Musilová, tisková mluvčí krajských hasičů na Vysočině.

Hořící dům v Rudíkově na Třebíčsku, foto: HZS Kraje Vysočina

Aktualizace 16.30
„Naši vyšetřovatelé už znají příčinu vzniku požáru novostavby v Rudíkově na Třebíčsku, u kterého zasahovaly v úterý ráno tři jednotky hasičů a který za sebou zanechal majetkovou škodu v předběžné výši šest milionů korun.
Požár zapříčinila nedbalost majitele nemovitosti, který vybraný popel z krbových kamen uložil na terase domu do plastové nádoby, do těsné blízkosti složeného palivového dřeva. Od žhavých uhlíků nejprve chytla plastová nádoba, následně palivové dřevo a požár se ještě před příjezdem jednotek hasičů na místo události stihl rozšířit prakticky na celý dům,“ uvedla odpoledne Petra Musilová.

V souvislosti s požárem apelují hasiči na všechny majitele nemovitostí, aby při manipulaci a ukládání popelu byli maximálně opatrní a obezřetní a neukládali popel do plastových nádob. „Popel má nízkou tepelnou vodivost, a proto se často stává, že jsou v něm stále obsaženy žhavé nebo doutnající uhlíky, které si uchovávají iniciační teplotu až po dobu 78 hodin. Tyto uhlíky o velikosti 2 mm jsou schopny zapálit suché, jemné hořlavé materiály, a pokud se dostanou společně do kontaktu (přesypání popelu, zafouknutí větru apod.) může dojít ke vzniku požáru,“ upozorňuje Radek Šimka, krajský vyšetřovatel příčin vzniku požárů HZS Kraje Vysočina. Popel, byť se zdá úplně vyhaslý, musí být podle slov Radka Šimka uložený do nehořlavých nádob, které jsou neporušené a uzavíratelné. Tyto nádoby musí také vždy být umístěné v bezpečné vzdálenosti od hořlavých látek a stavebních konstrukcí z hořlavých materiálů.


  • Facebook
  • Twitter