Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Povinné ručení i havarijní pojištění: Proč mít obě? Poradí Vám i na Vysočině

/
/
/
989 Zobrazení



Povinné ručení musí mít ze zákona uzavřené každý majitel vozidla. Havarijní pojištění ale mnozí považují za zbytečný luxus. Proč se vám ale vyplatí mít sjednané obě? Radu najdete také u odborníků na Vysočině.

Každý aktivní řidič ví, že na silnici nesmí vjet bez povinného ručení. Uzavřené ho musí mít ze zákona. Naopak havarijní pojištění je dobrovolné a mnoho řidičů ho pokládá za zbytečně vyhozené peníze. Pokud si ale sjednáte obě pojištění v jednom balíčku, nemusí to přijít tak draho.

Proč potřebujete povinné ručení?
Jako zákonné pojištění vozu je uzavření povinného ručení nutností pro všechny, kdo vlastní auto, ale i motorku. Jeho hlavním účelem je pokrytí nákladů na způsobenou škodu v důsledku dopravní nehody. Z povinného ručení se pokryjí škody třetí straně, tedy řidiči, do kterého jste například nabourali, nebo sousedovi, kterému jste vjeli do plotu. Co se týče škody na vaší straně, s tou vám povinné ručení nepomůže.

Do jaké výše jste krytí?
Pokud jste způsobili dopravní nehodu a máte povinné ručení, způsobené škody zaplatí pojišťovna, a to až do výše pojistných limitů. Ze zákona je tento limit minimálně 35 milionů korun na škody na majetku a stejně tak i na zdraví. Mnozí si je ale raději zvýší na 50 nebo až 100 milionů. Záleží to i na tom, jaké máte vozidlo. Dodávka nebo nákladní auto způsobí větší škodu než osobní.

Nepodceňujte havarijní pojištění
Že si nemusíte lámat hlavu se škodou, kterou jste způsobili třetí straně, už víte – pokryje ji povinné ručení –, kdo ale zaplatí náklady na vaši škodu? Pokud nemáte havarijní pojištění, půjdou všechny opravy z vaší kapsy. Jestli ale máte havarijní pojištění uzavřené, náklady na škody na vašem autě půjdou z pojistného plnění. Ve zkratce – povinné ručení pokryje škodu na majetku či zdraví třetí osobě (v případě, že jste dopravní nehodu zapříčinili vy) a havarijní pojištění pokryje všechny škody na vaší straně.

Kdy se vám havarijní pojištění opravdu vyplatí?
Havarijní pojištění je výhodné nejen pro situace, kdy způsobíte dopravní nehodu. Hodí se vám i v situacích, kdy vám například někdo auto poškrábe, odcizí nebo bude v důsledku přírodních vlivů jinak poškozeno. Například při záplavách nebo vichřici. Navíc máte možnost vybrat si z různých připojištění. Oblíbené u nás je hlavně pojištění předního skla nebo pojištění proti srážce se zvěří. Na cestách pak jistě využijete i připojištění zavazadel v autě.

Kolik zaplatíte?
Cena se u obou pojištění určuje podle osobního profilu řidiče a technických parametrů vozidla. U obou stejně fungují i bonusy a malusy. Když budete jezdit bez nehod, získáte bonusy, které cenu pojistného snižují, naopak v případě nehod vám malusy pojistné navýší. Svou roli hraje i lokalita, a to z důvodu rizika nehodovosti – v Praze a velkých městech je riziko větší, proto se to odrazí i na výši pojistného. Průměrně můžete za balíček těchto pojištění zaplatit kolem osm až deset tisíc korun. Cena se ale různí. Pro někoho může být vyšší, pro jiného zase mnohem nižší. Svou roli budou hrát i zvolená pojistná rizika nebo další připojištění.

Úvodní ilustrační foto: Zdroj: Unsplash.com

  • Facebook
  • Twitter