Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté zachránili ženě život, v úterý je ocenil krajský policejní ředitel

/
/
/
398 Zobrazení



Policisty Jiřího Sobotku a Jiřího Všetečku z obvodního oddělení Jihlava a jejich kolegy Prokopa Coufala a Ondřeje Lacinu z pohotovostního a eskortního oddělení ocenil v úterý 16. ledna krajský policejní ředitel Miloš Trojánek za záchranu života ženy, která se pořezala na ruce a masívně krvácela.

„Obě policejní hlídky byly 3. ledna krátce po sedmnácté hodině vyslány operačním důstojníkem integrovaného operačního střediska krajského ředitelství do bytového domu na sídliště v Jihlavě, odkud oznamovatel hlásil, že zde došlo ke konfliktu mezi dcerou a matkou. Po příjezdu na místo se jedna z hlídek spojila s oznamovatelkou, která už čekala na hlídku před domem. Žena hlídce sdělila, že se v bytě pohádala se svojí matkou, která má občas záchvaty a v minulosti se měla pokusit o sebevraždu. Dcera se proto obávala, aby matka opět nedostala nějaký záchvat a nechtěla si ublížit,“ popsala začátek zásahu Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů.

Hlídka se vydala proto okamžitě dovnitř do bytu, aby zjistila, zdali je žena v pořádku. „Ta se ale po konfliktu s dcerou zamkla uvnitř v ložnici. Žena na oslovení hlídky nijak nereagovala. Hlídky se tedy rozdělily, kdy se dva policisté vydali k balkónu, kterým nahlédli dovnitř a viděli ženu ležet na posteli. Policistům z druhé hlídky se mezitím podařilo vykopnout dveře do ložnice a přes balkonové dveře vpustili dovnitř své kolegy z balkonu. Žena ležela v posteli a nijak nereagovala na oslovení. Po odkrytí přikrývky policisté zjistili, že silně krvácí a má hlubokou řeznou ránu na vnitřní straně levé ruky v oblasti zápěstí. Proto ihned začali ženu ošetřovat. Použili turniket na zaškrcení ruky a tlakový obvaz na ránu spolu s izraelským obvazem. Cestou integrovaného operačního střediska na místo přivolali zdravotnickou záchrannou službu,“ dodala tisková mluvčí.


Policisté věděli, že žena je ve vážném stavu, protože ztratila hodně krve, proto se prostřednictvím aplikace záchranka spojily s operátorem zdravotnické záchranné služby, který policisty instruoval, aby ženu udrželi do příjezdu zdravotníků při vědomí. „Žena ale náhle přestala dýchat a ztratila vědomí. Proto ji policisté přemístili na pevný povrch podlahy a přešli k resuscitaci, která byla po několika minutách úspěšná. Při této záchraně použili přístroj ambuvak, který je součástí vybavení vozidla prvosledové hlídky. Žena opět na chvilku nabyla vědomí, ale znovu upadala do bezvědomí. Proto policisté pokračovali v záchraně nepřímou srdeční masáží a u ženy se znovu podařilo obnovit vědomí. Policisté ženě použitím speciální termofólie poskytli tepelný komfort a společně kontrolovali její životní funkce až do příjezdu posádky záchranářů. Poté ženu při vědomí předali posádce zdravotnické záchranné služby a sanitka zraněnou ženu převezla k dalšímu ošetření do jihlavské nemocnice. Vysoce profesionální a hlavně rychlé poskytnutí první pomoci bylo pro záchranu života šestačtyřicetileté ženy rozhodující. Jak později policisté zjistili, žena si hluboké poranění na ruce způsobila nůžkami,“ doplnila Dana Čírtková.

Všichni čtyři policisté jsou členy krajské pořádkové jednotky a v rámci výcviku také absolvovali speciální školení na poskytování první pomoci, takže si na místě události věděli rady. Jejich přístup a vysokou míru profesionality ocenil krajský policejní ředitel. „Jsem skutečně pyšný na to, že máme v našich řadách takové kolegy, kteří se umí správně zachovat v krizové situaci. Umějí spolupracovat a dokáží zachránit lidský život. Jste mladí a máte svojí policejní kariéru před sebou, ale děláte dobré jméno nejen našemu ředitelství, ale celé Policii České republiky. Právě vy můžete jít příkladem mladým lidem, kteří zatím pouze uvažují o tom, že se stanou policistou,“ uzavřel Miloš Trojánek.

Úvodní foto: Zleva: Jiří Všetečka, Jiří Sobotka, Prokop Coufal a Ondřej Lacina, archiv Policie ČR

  • Facebook
  • Twitter