Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté na Vysočině se zaměřili na přetížené dodávky

/
/
/
515 Zobrazení



V pondělí 14. února odpoledne kontrolovali policisté z dálničního oddělení Velký Beranov dodávková a nákladní auta na 115. kilometru ve směru na Prahu, kde měli k dispozici nízkorychlostní váhy. U jednoho kontrolovaného dodávkového auta zjistili přetížení o 89 procent.

Policisté řidiči uložili za přetížení o 3,1 tuny kauci ve výši 36 000 korun a zakázali u další jízdu. „Při kontrolním vážení sledují policisté dodržování několika limitů – kontrola největší povolené hmotnosti silničního vozidla, kontrola největší povolené hmotnosti na nápravu a na skupinu náprav silničního vozidla, další hmotnostní poměry vozidla a kontrola největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav,“ uvedla Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Podle jejích slov je podobně přetížená dodávková vozidla obrovským nebezpečím pro všechny účastníky silničního provozu. „S tím souvisí také riziko vyššího počtu vážných dopravních nehod, které způsobí řidiči dodávek. Jen dneska jsme dopoledne museli řešit na dálnici D1 dvě takové dopravní nehody, kdy se řidiči dodávkových vozidel zřejmě plně nevěnovali řízení a nedokázali adekvátně zareagovat na situaci, která se odehrávala na dálnici před nimi. Oba řidiči narazili do nákladních vozidel, která buď pomalu jela před nimi, nebo už stála na konci kolony.
Přetěžování dodávek navíc velmi zásadním způsobem zhoršuje jízdní vlastnosti vozidla, takže na silnici nemusí být spolehlivě ovladatelné a má dopad také na délku brzdné dráhy,“ dodala tisková mluvčí.
Policisté na Vysočině se na kontroly dodávkových aut a kamionů zaměřují dlouhodobě. „Speciálně vyškolení policisté nejdříve zkontrolují, zda má řidič v pořádku doklady potřebné k řízení a provozu vozidla a doklady související s přepravovaným nákladem. Zjišťují, zda profesionální řidiči dodržují pravidla, která se běžných řidičů netýkají – tedy zda dodržují bezpečnostní přestávky a nepřekračují zákonem stanovenou dobu jízdy. Současně s tím probíhá vážení vozidla, kontroluje se jeho technický stav i správné uložení nákladu,“ uzavřela Dana Čírtková.

  • Facebook
  • Twitter