Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté letos zaznamenali při honech jen jednoho myslivce pod vlivem alkoholu

/
/
/
600 Zobrazení



V sobotu 12. listopadu ráno vyjeli policisté kontrolovat hony do vesnice Malé, která je součást Brtnice a do Kozlova na Jihlavsku. Při kontrole téměř čtyř desítek myslivců policisté nezjistili žádná pochybení. Všichni myslivci se také podrobili dechové zkoušce a ve všech případech byl výsledek dechové zkoušky negativní.

„Kontrola proběhla v půl deváté ráno před začátkem honu a kontrolovaní měli v pořádku všechny potřebné doklady, měli v pořádku zbraně a provedené dechové zkoušky byly negativní. Policisté kontrolují myslivce, kteří vyrážejí na hon se zbraní a u všech jsme dneska prováděli i dechové zkoušky. Bez problémů proběhla i ranní kontrola ve vesnici Malé u Brtnice. I zde se sešlo šestadvacet účastníků honu – myslivci a honci,“ popsala Dana Čírtková, tisková mluvčí.

V průběhu letošních podzimních kontrol zatím zkontrolovali policisté do 11. listopadu 24 honů a 487 osob a stejný počet zbraní. „Při kontrolách se policisté zaměřují na kontrolu dokladů, a to zbrojních průkazů, průkazů zbraní a loveckých lístků. Fyzicky kontrolují také zbraně, u kterých ověřují zejména výrobní číslo, a také zda je předložená zbraň opatřena platnými zkušebními značkami. Policisty zajímá i celkový technický stav střelné zbraně. Na místě policisté provádějí orientační dechové zkoušky s cílem prověřit, zda nejsou myslivci před honem nebo v jeho průběhu pod vlivem alkoholu.
V letošním roce při jedné z říjnových kontrol honů na Třebíčsku policisté zjistili u jednoho účastníka honu při provádění dechové zkoušky pozitivní výsledek – 0,58 promile alkoholu v dechu. Tento sedmačtyřicetiletý muž navíc při kontrole nepředložil průkaz zbraně. Dopustil se tak dvou přestupků na úseku zbraní a střeliva,“ dodala Dana Čírtková. Za porušení mu policisté uložili na místě pokutu v příkazním řízení ve výši 5 000 korun, zadrželi mu střelnou zbraň a z honu ho vyloučili.

„Zejména kontrole technického stavu zbraně věnujeme velkou pozornost. Pokud zjistíme, že stav zbraně je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. U všech osob, které při honu manipulují se zbraní, mohou policisté provádět orientační dechovou zkoušku, a to nejen na začátku honu, ale také v jeho průběhu nebo těsně po jeho skončení,“ upozornila k průběhu kontrol Věra Kazatelová, vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál krajské policie na Vysočině.

  • Facebook
  • Twitter