Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Podzimní škola Josefa Kalvody v Chotěboři nabídne tři debaty

/
/
/
403 Zobrazení



Po dvou přednáškách a dvoudenní konferenci o životě a díle Josefa Kalvody, historika a politologa, vyvrcholí letošní připomínky stého výročí narození rodáka z Malče u Chotěboře na konci října podzimní školou, která ponese Kalvodovo jméno.

První ročník Podzimní školy Josefa Kalvody pro zájemce o historii a politologii se uskuteční až koncem října, ale uzávěrka přihlášek je už 30. června. Účastníci se budou od středy 25. do neděle 29. října věnovat teoreticky i prakticky historii pod vedením lektorů, historiků a novinářů. Čeká je práce s historickými prameny, zpovídání pamětníků v rámci orální historie, ale také porozumění tomu, jak přemýšleli lidé v minulých staletích a co utvářelo jejich pohled na svět.

Součástí akce budou také debaty od čtvrtka 26. do soboty 28. října pro veřejnost zdarma. Pořadatelé vybrali pro první debatu téma Role šlechtice v 21. století, účast potvrdili zástupci českých šlechtických rodů Kateřina Daczická z Heslova, Tomáš Czernin a historik Jan Luštinec, který se specializuje na rod Harrachů, jehož leto připomíná řada akcí v rámci Roku Harrachů, vyhlášeného Národním památkovým ústavem. Téma druhé diskuse bude mapovat Historické kořeny války na Ukrajině a debatovat bude politický geograf a publicista s ruskými kořeny Michael Romancov, Jefim Fištejn, publicista, esejista a scenárista s ukrajinskými kořeny, a ukrajinista a historik David Svoboda. Třetí debata se zaměří na využívání pramenů při tvorbě historické beletrie a zúčastní se jí přední české spisovatelky Kateřina Tučková, Alice Horáčková a Milena Štráfeldová.

Bližší informace o konferenci i dalších akcích Roku Josefa Kalvody najdou zájemci na www.josefkalvoda.com a www.psjk.cz.

Úvodní foto: Josef Kalvoda při návštěvě Prahy v 90. letech minulého století, archiv Jana Cholínského

  • Facebook
  • Twitter