Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Podnapilý řidič kamionu havaroval na D1 na Vysočině a skončil na záchytce

/
/
/
602 Zobrazení



V pondělí 11. dubna deset minut před půl osmou hodinou večer havaroval na 159. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu řidič kamionu, cizí státní příslušník. Na jeho jízdu upozorňovali policisty ostatní řidiči s tím, že nebezpečně kličkuje přes všechny jízdní pruhy a naráží do svodidel na obou stranách jízdního pásu a svoji jízdou ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu.

„Operační důstojník okamžitě na místo vyslal dostupné policejní hlídky. Mezitím ale řidič nezvládl řízení tahače a s jízdní soupravou havaroval. Policisté zjistili dechovou zkouškou u řidiče alkoholu v dechu s hodnotou 3,23 promile alkoholu, pozitivní výsledek měla také opakovaná dechová zkouška s 3,40 promile alkoholu v dechu. Řidiče policisté vyzvali, aby se dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření, které bude spojené s odběrem krve ve zdravotnickém zařízení. Policisté zadrželi řidiči jeho řidičský průkaz. Řidiče z místa dopravní nehod převezla posádka zdravotnické záchranné služby do nemocnice v Třebíči na vyšetření. Řidič se v nemocnici v Třebíčí choval agresivně, z tohoto důvodu ho policisté zajistili a převezli na protialkoholní záchytnou stanici do Jihlavy k vystřízlivění,“ uvedla Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Policisté následně zjistili, že souprava poškodila středová ocelová svodidla, krajová ocelová svodidla a směrové sloupky už od 162. kilometru ve směru na Prahu. „Při nehodě vznikla hmotná škoda v celkové výši přesahující částku 700 000 korun. Při vyprošťování havarované jízdní soupravy byl v nočních hodinách v místě omezený provoz, ale žádné zásadní komplikace v plynulosti dopravy toto omezení nepřineslo. Cizinec je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Když muž vystřízlivěl, sdělili mu policisté podezření ze spáchání tohoto přečinu. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení,“ dodala tisková mluvčí.

Policisté při výslechu řidiče zjistili, že s nákladní soupravou vyjížděl ze Slovenska a do České republiky jel přes hraniční přechod Rovné – Starý Hrozenkov. „Měl namířeno s nákladem krbů do Francie, někam k městu Bordeaux. V České republice zaparkoval s vozem na parkovišti u dálnice D1 na 166. kilometru ve směru na Prahu zhruba kolem půl páté odpoledne. Do té doby, než pokračoval v jízdě, popíjel ve vozidle koňak Metaxa. Pitím alkoholu údajně řešil aktuální, blíže nespecifikované, osobní problémy,“ doplnila Dana Čírtková.

„Bylo jen otázkou velkého štěstí, že se jízdní souprava nestřetla s jinými vozidly, které v tu chvíli projížděly po dálnici D1 ve stejném směru jízdy, protože podle volajících řidičů jela tato nákladní souprava nekontrolovaně a kličkovala po celé šíři dálnice. Fatální následky mohla mít tato nehoda v případě, pokud by se řidič s jízdní soupravou převrátil přes středová svodidla do opačného jízdního pásu,“ uzavřel Jiří Šoukal, vedoucí dálničního oddělení Velký Beranov s tím, že usednout za volant kamionu a mít v krvi více než tři promile, je hazardování se životy všech účastníků silničního provozu.

  • Facebook
  • Twitter