Poctivost jde ruku v ruce s tradicí, to dobře vědí i mlynáři v Oudoleni
Když mi Jirka Kryštofek před několika lety říkal, že mají mlýn a melou opravdu dobrou mouku, tak sem tomu příliš nevěnoval pozornost a říkal jsem si, že na tom nemůže být nic zvláštního a že mouka jako mouka. Ale loňský březen, kdy nastala v obchodech moučná a těstovinová apokalypsa, moje myšlení zcela změnil.
Jak se říká u dobrých věci: „Kdo jednou zkusí, už nechce jinak.“ To samé platilo také u nás doma, protože jsem vášnivý pekař-amatér a mouka se u nás nestačí ani pořádně ohřát, tak kupuji ze Mlýna Oudoleň pravidelně 15 kg. To, že Jiří Kryštofek se svým otcem dělají své řemeslo poctivě, ukazuje také úspěch v soutěži Český Goodwil, kde mlýn Oudoleň obsadil třetí místo v kategorii tradice.
Porota nejvíce ocenila tradiční způsob zpracování mouky a to, že se prakticky od 20. let dvacátého století výroba nějak nezměnila, zkrátka v Oudoleni jde poctivost a tradice ruku v ruce.
Jirko od našeho rozhovoru z loňského června uplynul už nějaký čas, co všechno se u vás změnilo?
Neřekl bych, že se u nás něco příliš změnilo. Jenom bych se rád přiznal, že já osobně začínám mnohem více pronikat do umění mlynářského řemesla a hlavně trávím více času ve mlýně, protože se začíná blížit chvíle, kdy nastoupí do mlýna další, pátá generace Kryštofků.
Třetí místo v soutěži Český Goodwil, o co se vlastně jedná?
Je to soutěž, o které jsem popravdě do té doby, než nás kontaktovali, pořádně nevěděl. Náš mlýn byl v této soutěži nominovaný do kategorie tradice. Mezi veřejností, se tomu říká firmové Oskary a Mlýn Oudoleň tu obsadil krásné třetí místo.
Máš představu, kdo váš mlýn mohl nominovat?
Nějakou představu kdo nás nominoval, mám, ale o to úplně nejde. Jde hlavně o to, že nás nejspíš nominoval buďto spokojený zákazník, nebo někdo kdo si váží naší práce a to je pro nás to nejdůležitější. Chtěl bych moc poděkovat všem, kdo si naši mouku pravidelně kupují a všem, kteří naší snahu a práci oceňují.
Sleduješ v současné době zvýšený zájem o vaší mouku?
Když loni začal první lockdown všichni byli doma a nikdo pořádně nevěděl, co se bude dít, tak bylo vidět, že je o naší mouku zvýšený zájem. V současné době byl ten zájem zhruba stejný, ale bohužel když nám zavřeli okresy, tak se k nám řada našich stálých zákazníků nedostane. Přece jenom povolení na nákup mouky asi nelze akceptovat. Uvidíme tedy, jak se bude celá situace vyvíjet a jak to bude znát na dalších prodejích.
Jaké máte ve mlýně plány do budoucna? Vím, že jsi mluvil o e-shopu, stále to platí?
Otázka e-shopu se už, doufejme, blíží ke zdárnému konci. V těchto dnech se připravuje zcela nový web, který už počítá právě se slibovaným e-shopem. Zároveň dolaďujeme detaily ohledně dopravců a byl bych rád, kdyby se ho do léta podařilo naplno spustit. Plánujeme v Oudoleni ještě několik dalších novinek, ale o těch prozatím nechci mluvit moc veřejně, každopádně, jestli to vyjde, máte se na co těšit.