Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Mlýn Oudoleň dokazuje, že mlynáři na Vysočině stále vědí, jak se mele dobrá mouka

/
/
/
2973 Zobrazení



Mlynářské řemeslo bylo v posledních letech na ústupu a na mlynáře, jak ho známe z pohádek, jen tak člověk nenarazí. Paradoxně ale koronavirus a šílenství, které způsobilo nákupní horečku snad ve všech obchodech, zapříčinilo to, že byl najednou nedostatek mouky, a tak zákazníci ve velkém začali kupovat mouku i od menších dodavatelů. Jedním z takových mlýnů je mlýn Oudoleň.

Tradice mlýna sahá do roku 1869 a od roku 1913 je ve vlastnictví rodiny Kryštofkovy. Od roku 1996 jej po svém otci, stejně jako předtím jeho otec, převzal Jiří Kryštofek. Tradice, poctivost a kvalita, to je heslo, kterým se místní mlynáři po generace řídí. Mlýn v Oudoleni se zaměřuje na zpracování žita, které vykupuje a pečlivě vybírá od zemědělců z Českomoravské vrchoviny. Produkty, které nabízejí zákazníkům, jsou žitná mouka chlebová a celozrnná. Nakupují zde nejen pekárny a pekařství, ale také ti, kteří si chtějí pořídit kvalitní suroviny pro přípravu vlastního chleba nebo přidávají žitnou mouku do vdolků nebo dalamánků.

Kdy se z tebe stal mlynář, Jirko?
Předpokládám, že mlynář se ze mě stal už dávno předtím, než jsem si to vůbec myslel, ale prvotní myšlenka, že budu pokračovat v tradici je asi pět let zpět a teď se jenom prohloubila. Musím být ale upřímný, mlynářem bych se ještě nenazval. Ještě mi musíte pár let dát.

Patříš mezi ty pravé mlynáře s čepicí a fajfkou?
Za pravého mlynáře s fajfkou a čepicí se budu považovat až v té době, kdy o sobě budu moct říct a dokázat, že to dělám tak, jak se to v naší rodině dělalo po desetiletí. Doufám však, že to budou hodnotit lidé, kteří budou spokojeni s naším přístupem a budou chtít mlýn v Oudoleni navštěvovat i dlouhá léta po našem rozhovoru.

Jak v současné době funguje mlýn Oudoleň?
V podstatě se dá říct, že technologie mlýna se od počátku 20. století nezměnila, a doufám, že u nás se ani měnit nebude. Fungujeme ve stylu, že se snažíme nakupovat od místních nebo regionálních zemědělců. Nakoupíme obilí, které semeleme a následně prodáváme lidem, kteří si doma pečou vlastní chleba, buchty, koláčky anebo vlastně, na co je přijde chuť. Máme ale i větší pekárny, do kterých dovážíme mouku ve větším množství.

V čem je vaše mouka jiná než mouka ostatních?
U téhle otázky je to o něco složitější, ale pokusím se to nějak vysvětlit. Naše mouka je mletá původním způsobem. Vše funguje na mechanickém způsobu. V průmyslových mlýnech je mouka foukaná vzduchem, to se u nás neděje. Mouka je do všech pater vyvážena takzvaným výtahem a vše, co v mouce má zůstat, tak v ní zůstane. Další neméně důležitá věc je ta, že vždy kupujeme obilí v potravinářské kvalitě a přes to nejede vlak. Jak jsem už zmiňoval výše, snažíme se nakupovat od místních zemědělců.

Kolik umelete mouky měsíčně a kolik lidí se o provoz stará?
Tahle otázka je zase o něco složitější. Roční kapacita mlýna je zhruba 60 vagónu (1 vagón = 10 tun). My jsme momentálně zhruba na jedné pětině, ale pevně věřím, že se v co nejkratší době dostaneme zpět na kapacitu, která bude maximální a u které budeme moct zachovat stejnou kvalitu jako dnes. V momentální situaci se o mlýn stará z převážné většiny můj otec, který o sobě může říct, že je to Pan mlynář!

Pečeš i ty sám z vaší mouky chleba?
V téhle otázce musím být opět upřímný a říct, že domácí chléb nepečeme, i když bychom hrozně rádi, protože kdo kdy vyzkoušel chleba udělaný doma, tak věřím, že už by do kupovaného chleba znovu nešel.

Co plánujete ve mlýně do budoucna?
Do budoucna plánujeme rozšířit dostupnost mouky po celé České republice. Nechci ovšem slibovat, že se tak stane ještě v tomto roce, ale v hlavě rozšíření distribuce nějakou formou e-shopu určitě mám. Chceme zacílit na lidi, kteří se chtějí vrátit k poctivým českým produktům, ale asi nejdůležitější je, abychom dělali vše jak se dělat má. Neupřednostňovat kvantitu nad kvalitou!

Byl znát nějaký zvýšený zájem o mouku během koronaviru?
Paradoxně nám tato doba pomohla. Tím, že spousta lidí vykupovala obchody, tak si začali zjišťovat, kde si dokáží obstarat potraviny. Nemyslím tím jenom mouku, ale vlastně skoro vše. U nás byl vlastně problém v tom, že ještě nedávno jsme neprodávali mouku koncovému uživateli, ale prodávali jsme jenom do pekáren. To se samozřejmě o koronavirové situaci změnilo a vidíme narůstající zájem lidí o kvalitní suroviny z naší země.

Co bys rád vzkázal vašim zákazníkům?
Naším zákazníkům bych rád vzkázal co nejvíce výborných upečených chlebů, buchet, rohlíku a vlastně všech věcí, které se nechají udělat z mouky, a taky co nejpříjemnější návštěvu v našem mlýně v Oudoleni. Těšíme se na Vás.

Více informací o mlýnu najdete na www.mlynoudolen.cz.

  • Facebook
  • Twitter