Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Píseň, co mě učil listopad v Náměšti nad Oslavou

/
/
/
864 Zobrazení



Písničkový večer inspirovaný listopadem se uskuteční v zasedací síni Městského úřadu v Náměšti nad Oslavou v pondělí 25. listopadu od 18.00. Na programu budou skladby různých žánrů.

Když Wabi Daněk v roce 1984 nahrál Píseň, co mě učil listopad na svoje debutové album Rosa na kolejích, asi netušil, že se měsíc listopad stane o pár let později symbolem nenásilné změny totalitního režimu v demokracii. Vypůjčili jsme si název této písně pro publicistický pořad moderátora, hudebního redaktora Radia Proglas a současného guru české hudební publicistiky Milana Tesaře, ve kterém bude vzpomínat na písničky, které zněly českými a moravskými náměstí v onen studený podzim 1989.
Milan Tesař při jednom z kulatých výročí této akce oslovil hudebníky a publicisty, aby mu řekli, která píseň se jim pojí se vzpomínkou na listopad 1989. Tuto anketu rozšířil o další písničky, které s tímto tématem souvisejí. Zazní například Modlitba pro Martu, ale třeba i Wind of changes od skupiny Scorpions. Ke každé písničce zazní i zajímavé informace o interpretovi nebo o pozadí jejího vzniku.
Písničky nezní z nahrávek, ale vzniknou přímo na místě v podání místních amatérských muzikantů a hudebníků. Chceme dosáhnout autentické atmosféry, ve které si tyto písničky zpívaly tisíce lidí a kdy se hudba ukázala jako prostředek, který spojuje.

  • Facebook
  • Twitter