Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Parazit. Nejzábavnější vítěz Cannes od Pulp Fiction ve Filmovém Oku

/
/
/
1037 Zobrazení



Nejzábavnější vítěz Cannes od Pulp Fiction, jeden z nejlépe hodnocených filmů roku, jihokorejský kandidát na Oscara, divácký hit ve všech zemích, kde je uveden. To všechno je Parazit. Černá komedie režiséra Bong Joon-hoa vypráví o chudé, ale mazané čtyřčlenné rodině, která se rozhodne infiltrovat do domácnosti bohatého byznysmena.

Dílo kombinující prvky komedie, thrilleru, dramatu i satiry přináší zcela originální a nečekaný divácký zážitek, jak potvrzují ohlasy od mezinárodního i tuzemského publika. Parazit startuje ve středu 11. prosince od 20.00 v Klubu Oko Havlíčkův Brod. Vstupné je 100 Kč. Hodnocení ČSFD: 85 %.

Originální snímek kombinující prvky komedie, thrilleru, dramatu a satiry vidělo v Jižní Korei přes deset milionů diváků, ve Francii se s více než 1,6 miliony návštěvníků stal divácky nejúspěšnějším vítězem Zlaté palmy za posledních 15 let.
„Černá komedie plná zvratů říznutá notnou dávkou kousavé satiry… Parazita si neskutečně užijete.“ – ScreenDaily.
Ve vybraných českých kinech měli diváci možnost film vidět v rámci speciálních předpremiér – snímek naráz vyprodal tři sály kina Světozor a byl jedním ze zlatých hřebů programu oslav desátých narozenin Bia Oko. Některá tuzemská kina se do filmu tak nadchla, že vytvořila své vlastní verze plakátu k filmu.
Když se v podvečer v úterý 21. května v Cannes po červeném koberci prošla hvězdná delegace filmu Tenkrát v Hollywoodu, měla většina diváků za to, že vrchol festivalu nastal. To by ale druhou slavnostní premiérou toho večera nesměl být Parazit.
Největší Bongův fanoušek – Tarantino
Film už během projekce provázely spontánní potlesky a výbuchy smíchu, po závěrečných titulcích se ve stoje aplaudovalo dlouhých osm minut. Když si pak Bong o několik dnů později šel pro Zlatou palmu, Tarantino mu v publiku nadšeně tleskal. Tarantino a Bong mají mnoho společného. Oba jako mladí žili žánrovými filmy, které teď úspěšně natáčejí. Pojí je také přátelství a vzájemný obdiv jejich práce.
Když při příležitosti premiéry filmu Hanební pancharti sestavoval Tarantino žebříček 20 nejlepších filmů natočených od roku 1992, Bong v něm figuroval dvakrát – s filmy Vzpomínky na vraha a Mutant. Z něj byl Tarantino „naprosto unešen“ a uspořádal mu speciální projekce z 35mm pásu ve svém kině Beverly Cinema v L.A. To samé pak opakoval i s dalšími Bongovými filmy. „Bong má jako jediný současný režisér v sobě to, co uměl v 70. letech Spielberg. Zvládne natočit v podstatě jakýkoliv příběh tak, aby v něm nechyběl specifický humor a zábava,“ nechal se slyšet Tarantino při jednom z rozhovorů.

Horký kandidát na Oscara
Takto originální, univerzálně srozumitelný, zábavný a chytrý snímek se jen tak nevidí, shodují se téměř jednomyslně kritici i diváci, kteří měli možnost Parazita zhlédnout. Po tomto úspěchu se o Parazitovi začalo mluvit nejenom jako o jasném kandidátovi na Oscara za nejlepší mezinárodní film, ale i jako o možném kandidátovi na Oscara nejcennějšího – za nejlepší film. Do širší americké distribuce film zamířil 11. října pod hlavičkou společnosti Neon, která má v souvislosti s ním vysoká očekávání. „S Parazitem máme spjaté obrovské ambice. Myslíme, že Parazit míří k několika oscarovým nominacím,“ nechal se slyšet ředitel společnosti Tom Quinn.
„Jsem neskutečně šťastný, že Parazita uvidí i diváci Filmového Oka. Ta podívaná za to rozhodně stojí,“ zve dramaturg Filmového Oka Jiří Svoboda. „Koňská dávka černého humoru, originalita, švih, intriky, skvělá práce s kamerou, střihem i zvukem. Tenhle film musíte prožít. Film, který předcházejí oslavné reakce, to má většinou těžké. Diváci se filmem baví, smějí se, film si užívají. Divoké historky jsou proti tomu slabým odvarem. Ostatně přijďte posoudit sami,“ dodává Jiří Svoboda.

  • Facebook
  • Twitter