Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Od neděle 1. května platí v Jihlavě nový tarif jízdného v městské dopravě

/
/
/
768 Zobrazení



Původní papírové jízdenky platí v jihlavské městské hromadné dopravě do půlnoci z 30. dubna na 1. května. Neoznačené jízdenky se budou do konce roku vyměňovat. Na konci článku najdete tip, jak ušetřit deset procent.

Kdo se chce vyhnout zdražení a ještě nemá předplatnou časovou jízdenku, může si ji až do soboty 30. dubna pořídit za původní cenu. Například ten, kdo si pořídí roční časovou jízdenku s datem platnosti od pátku 29. dubna nebo od soboty 30. dubna 2022, bude jezdit celý rok až do konce dubna 2023 za původní cenu 3750 korun.

Tip, jak ušetřit dalších 10 %? Označovat si každý nástup a výstup. Dospělí pak mohou ušetřit za roční jízdenku 400 korun. Podrobnosti v závěru článku.

Telefonní infolinka

Kvůli velkému množství dotazů k novým tarifům zřídil Dopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) informační linku k cenám jízdného a k postupu při nákupu a výměně jízdenek na čísle 567 301 321. K dispozici je každý pracovní den od 6.00 do 14.00 a v pondělí a ve středu až do 16.00.

Pokud někomu zůstanou papírové jízdenky, může je vyměnit za nové a to od pondělí 2. května jednak ve středisku předprodeje jízdenek na Masarykově náměstí č. 1 nebo na oddělení přepravní kontroly v sídle Dopravního podniku na Brtnické ulici. Dopravní podnik bude vyměňovat jízdenky až do 31. prosince 2022. „Je na to tedy dostatek času a bude možná výhodnější pár týdnů s výměnou počkat a vyhnout se tak případným frontám, které se mohou tvořit bezprostředně po 2. květnu,“ uvedl předseda představenstva Dopravního podniku města Jihlavy Radim Rovner.

Novinky v novém tarifu

U papírových časových jízdenek je k existujícím přestupním jízdenkám na 24 hodin a na 60 minut nově zavedena papírová jízdenka s platností na 30 minut s možností přestupu na další spoj. Jízdenku je nutné označit ihned po nástupu v prvním voze, po případném přestupu se již neznačí a je platná do 30 minut od označení. Tato jízdenka je určena pro jízdy cestujících, kteří se při plánování jízdy nechtějí zabývat počítáním zastávek, a zároveň rozšiřuje možnost jejího použití o přestupní jízdu. Nahrazuje dříve používanou nepřestupní papírovou jízdenku na neomezený počet zastávkových úseků. Pro cesty MHD na krátké jízdy je nadále zachována možnost pořízení nepřestupní papírové jízdenky do čtyř zastávkových úseků.

Druhou novinkou bude samoobslužný nákup nepřestupní jízdenky přímo ve voze pomocí platební karty. Kvůli prodlení na straně dodavatele se nyní ladí poslední chyby platebního systému a platby kartou tak budou zavedeny pravděpodobně až v průběhu dalších týdnů. Tuto jízdenku bude možné pořídit ve voze pouze u odbavovacího zařízení umístěného u předních dveří vedle řidiče. Z tohoto důvodu je třeba nastupovat předními dveřmi u řidiče, aby k nákupu jízdenky nedocházelo během jízdy, kdy by pohyb vozidla mohl způsobovat komplikace při volbě tarifu nebo by cestující mohl bránit řidiči v potřebném výhledu.

Při jízdách s přednabitou elektronickou peněženkou na Jihlavské kartě se na způsobu odbavení nic nemění. Cestující si pouze označí nástup a výstup na odbavovacím zařízení ve voze jako doposud a systém sám započítá nové ceny. Sleva při přestupu zůstává zachována ve výši 70 % z ceny přestupní jízdy, cestující tak platí za jízdu po přestupu pouze 30 % běžného jízdného.

U již pořízených časových kupónů k žádnému zvýšení ceny nedochází. Cestující bez zvýšení ceny vyčerpá časový kupón až do konce jeho platnosti a za novou vyšší cenu si pořídí až kupón na další období.

Sleva 10 % zachována

Cestující budou mít i nadále možnost při použití časového kupónu a při dobrovolném označování počátku a konce jízdy sbírat body. Mohou tak při pravidelném označování nástupu a výstupu dosáhnout na slevu 10 % při nákupu příštího časového kupónu.

Kompletní nový tarif jízdného je k dispozici na webu DPMJ ZDE

„Zvýšení jízdného bylo nezbytné zejména v důsledku enormního růstu cen energií a pohonných hmot. Dětem nezdražujeme vůbec, studentské jízdné a celoroční předplatitelské kupóny zvýší cenu jen asi o šest procent,“ uvedl jihlavský radní pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal.

  • Facebook
  • Twitter