Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Od Národního památníku odposlechu na Lipnici až k Hlavě XXII

/
/
/
1092 Zobrazení



Hledáte tip na pohodovou podzimní vycházku, co se takhle vydat prozkoumat zatopené lomy v okolí hradu Lipnice. Auto zaparkujete pohodlně na náměstí, nebo přímo pod hradem a můžete se vydat rovnou podle barevných šipek.

Cesta tedy začíná rovnou z náměstí až přímo k trojici zatopených lomů, ve kterých sochař Radomír Dvořák spolu se skupinkou mladých kameníků vytvořil Národní památník odposlechu. Jako první bylo odhaleno v roce 2005 Bretschneiderovo ucho, které dostalo své jméno podle tajného policisty z románu spisovatele Jaroslava Haška Dobrý voják Švejk. Představuje tehdejší odposlouchávání.
O rok později byla odhalena Ústa pravdy, která najdete zatopeném lomu, který všichni nazývají Dvojka. Inspiraci zde sochař bral až z dalekého kostela Santa Maria in Cosmedin v Římě.
Jako poslední doplnil trojici v roce 2007 reliéf Zlatý voči, který se nachází zhruba jeden a půl kilometru od Lipnice v zatopeném lomu Střelnice. Trojúhelník, v kterém jsou oči vytesány, měří asi 2,5 m na výšku, oči nesou zlatý nápis Enter a Exit.
A pokud vás ještě nebudou bolet nohy, můžete jít prozkoumat ještě nedaleko umístěný monument Nomen Omen. Toto dílo se skládá ze žulových písmen tvořících nápis Granit Lipnice, strojně řezaných, dokončených ručním sochařským tvarováním. Výška sloupu je 300 až 325 cm, výška písmen nápisu Lipnice je zhruba 150 cm. Půdorys plochy umístění díla asi 4 x 5 metrů.
A celý výlet pak stačí zakončit u pomníku nazvaného Hlava XXII. Pomník je vysoký 2,65 metru a je složený z osmi částí, přičemž segmenty levého oka a úhlopříčné části temene hlavy jsou sejmuté a leží opodál. Na vnitřních stěnách segmentů najdete citát z Haškova nejslavnějšího díla Osudy dobrého vojáka Švejka v deseti jazycích.

  • Facebook
  • Twitter