Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nová pamětní deska v Malátově ulici v Jihlavě

/
/
/
990 Zobrazení



Deska v Malátově ulici v Jihlavě připomíná letce RAF Bohuslava a jeho syna Zdeňka Skořepu, kteří v domě na Malátově 8 žili. Slavnostní odhalení desky proběhne 10. listopadu.

Pplk. i. m. Zdeněk Skořepa (30. ledna 1917–12. ledna 1942) byl příslušníkem 311. perutě RAF, nositel Čs. medaile Za chrabrost před nepřítelem a Čs. válečné kříže 1939, který během 26 akcí nalétal více jak 150 operačních hodin.

Jeho otec št. kpt. Bohuslav Skořepa (10. srpna 1890–26. března 1943) byl příslušníkem štábu odbojové skupiny obrana národa a důstojníkem Čs. armády z povolání a patrně právě jeho služební povinnosti nasměřovaly celou rodinu do Jihlavy.

Pamětní deska měla být na dům v Malátově ulici umístěna už v minulém roce, kvůli pandemii koronaviru se však na místo dala až letos v létě.

Další podzimní pietní akce

Kromě pamětní desky Skořepových se v říjnu odhalí také pamětní deska jihlavského rodáka a vlastence Jindřicha Kartůska, která je umístěna na kamenném sloupku oplocení areálu Služeb města Jihlavy v Havlíčkově ulici v úterý 26. října.

Dále si 28. října připomene Den vzniku samostatného československého státu, a to při kladení kytic u sochy T. G. Masaryka v parku za Kinem Dukla.

Připomínka konce 1. světové války se uskuteční 11. listopadu na jihlavském ústředním hřbitově.

Připomínka Dne boje za svobodu a demokracii proběhne 17. listopadu proběhne u sochy Klíčů naproti volnočasovému areálu Český mlýn. V tento den se bude předávat také Cena města Jihlavy, kterou v Gotické síni jihlavské radnice doprovodí koncert žáků Základní umělecké školy Jihlava.

  • Facebook
  • Twitter