Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Noc literatury v Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě

/
/
/
890 Zobrazení



Ve čtvrtek 9. května se Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě zapojila do projektu Noc literatury. Ten přibližuje veřejnosti netradičním způsobem současnou evropskou literaturu prostřednictvím série veřejných čtení.

Na třech místech se vždy současně četlo: v Krajské knihovně Vysočiny – četl Milan Holenda herec Divadla Husa na provázku, v Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod – četl Aleš Říman učitel Gymnázia Havlíčkův Brod, v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě – Barbora Teclová studentka Gymnázia Havlíčkův Brod. Četlo se v 18, v 18.45 a v 19.30 a čtení trvalo deset až patnáct minut. Kdo měl zájem, mohl postupně navštívit všechna tři místa a poslechnout si tři čtení. Milan Holenda četl ukázku z knihy Zkrotit vlka. Autor John Banville, překlad Jana Jašová, vydala MOBA v roce 2017. Brodský rodák Milan Holenda se čtení účastnil poprvé, stejně jako Barbora Teclová, která četla z knihy Květiny. Knihu napsal Afonzo Cruz, překlad Marie Havlíkova, vydalo v roce 2018 ARGO. Aleš Říman četl z knihy Pražské jaro od Simona Mawera v překladu Lukáše Nováka, vydala Kniha Zlín v roce 2018. Literární happening organizují Česká centra ve spolupráci s klastrem Sdružení kulturních institutů zemí EU (European Union National Institutes for Culture), zahraničními velvyslanectvími, Zastoupením Evropské komise v ČR a nakladatelstvím Labyrint. Každá z devatenácti účastnických zemí představí jednoho svého současného autora v novém českém překladu. Projekt se koná v rámci zahájení největšího knižního festivalu v České republice – Světa knihy.

  • Facebook
  • Twitter