Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nezaměstnanost na Vysočině v lednu vzrostla na 3,3 %, největší nárůst je na Třebíčsku



V lednu na Vysočině pokračoval nárůst nezaměstnanosti, k poslednímu ledne bylo v evidenci úřadu práce v absolutních číslech celkem 11 600 uchazečů o zaměstnání, tedy o 827 osob více než minulý měsíc, což znamená nárůst podílu nezaměstnaných o 0,3 % na 3,3 %.

Nezaměstnanost se v lednu zvýšila ve všech regionech kraje, nejvíc na Třebíčsku o 0,4 %, na Jihlavsku o 0,3 %, na Žďársku o 0,2 % a nejméně na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku o 0,1 %.
„Hlavními důvody tohoto nárůstu nezaměstnanosti v lednu bylo ukončení loňských sezónních prací, které vrátily část sezónních pracovníků do evidence úřadu práce. Projevil se i fakt, že část samostatně výdělečně činných osob ke konci roku pozastavilo svoji činnost,“ říká Lenka Nováková, ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Jihlavě.

V průběhu ledna se na Vysočině zastavil pokles nabídky volných pracovních míst, nepatrné rozšíření nabídky o 24 volných pracovních pozic tak podle úřadu práce znamená spíše jejich stagnaci. K poslednímu lednovému dni nabízeli zaměstnavatelé celkem 8 392 volných pracovních míst, což spolu s nárůstem evidovaných osob znamená podle informací úřadu práce zvýšení počtů uchazečů na jedno volné pracovní místo o 0,1 na 1,4 uchazečů na jedno volné pracovní místo.

Nepatrně se změnila také nabídka vhodných pracovních míst pro cizince. Na Vysočině jich pro ně bylo ke konci ledna k dispozici celkem 5 476, zhruba o 25 pracovních pozic méně než v prosinci.
Důvodem tohoto vývoje nabídky volných pracovních míst je podle informací pracovníků úřadu práce jednak pozvolné startování personálního pohybu zaměstnanců ve firmách na začátku nového roku a také v současné době trvalý hlad zaměstnavatelů po nových pracovnících, projevující se postupným rozšiřováním nabídek volných pracovních pozic.

Podle očekávání úřadu práce by v následujícím období mohla nezaměstnanost v souvislosti se znovunastartováním personálních aktivit firem na začátku nového roku při přípravě na letošní sezónní práce stagnovat, případně ještě mírně vzrůst. S příchodem teplejšího jarního počasí a rozjezdem sezónních prací by pak nezaměstnanost již mohla postupně klesat.

  • Facebook
  • Twitter