Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nejen o telčských jezuitech v Telči

/
/
/
620 Zobrazení



Třetím rokem je telčské pracoviště Národního památkového ústavu zapojeno do řešení projektu Telč a jezuité, řád a jeho mecenáši. V rámci jeho plnění se ve dnech 24.-26. září v Lannerově domě v Telči uskuteční mezinárodní konference Řád a město, řád a jeho mecenáši, která bude tlumočená a veřejnosti volně přístupná po předchozí rezervaci. 

Inspirací pro zvolené téma se stala situace založení jezuitské koleje v Telči, patřící k slavatovskému dominiu. Za jejím vznikem v polovině 17. století stála majitelka telčského panství hraběnka Františka Slavatová z Meggau. Odborníci pojednají v rámci konferenčních příspěvků téma vztahů mezi řády, zejména usazenými ve městech, jejich donátory a konkrétní městskou komunitou.

Hlavními pořadateli akce jsou Historický ústav AV ČR, spolu s Diecézním archivem St. Pölten a Moravským zemským archivem v Brně, v návaznosti na cyklus Monastica historia.

Připravena je také speciální přednáška pro širší veřejnost na téma Řád, město a vrchnost. Počátky jezuitského řádového domu v Telči. Přednese ji v pondělí 24. září v 18.00 Josef Hrdlička z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Více na www.jezuitetelc.cz.

  • Facebook
  • Twitter