Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Napájení osvětlení LED

/
/
/
650 Zobrazení



Toto zařízení hraje v instalaci osvětlení mimořádně důležitou roli a často je důležitější než samotné LED diody. Ne vždy jsme si toho vědomi, což má často za následek nesprávný provoz zařízení a zvýšené účty za elektřinu.

LED osvětlení je technologie, která má velmi vysoké požadavky na kvalitu napájení. Fungování celého systému osvětlení LED, a především jeho odolnost, životnost, spolehlivost a kvalita světla, které poskytuje, závisí do značné míry na napájení.   

Transformátor nebo impulzní zdroj?

Teoreticky je každý napájecí zdroj zařízení, které slouží k přizpůsobení dostupného napětí (obvykle AC 230 V) požadavkům napájeného zařízení. Podle toho, jak se mění napětí, můžeme rozlišit.

 – lineární napájecí zdroje, v nichž je přizpůsobovacím prvkem transformátor. 

– impulsní zdroje, u nichž se napětí upravuje pomocí různých elektronických obvodů (měničů napětí). 

Podle kvality výstupního napětí se rozlišují následující typy 

– stabilizované napájecí zdroje, u nichž je napětí udržováno na pevné úrovni nezávisle na kolísání proudu. 

– nestabilizované napájecí zdroje, u nichž se výstupní napětí může měnit v závislosti na aktuálních parametrech spotřeby energie.

Co je výhodnější?   

Nejlepší je nakupovat je ve specializovaných internetových obchodech, jako je například Tme.eu Pokud šetříme na napájecích zdrojích a koupíme levnější s nízkou účinností a špatnou kvalitou, riskujeme poškození LED diod, špatnou kvalitu světla (blikání) a velké množství zbytečně generovaného tepla. Teplo, za jehož výrobu si budeme muset připlatit. Při výběru napájecího zdroje je proto třeba odmítnout možnost použití tradičních transformátorových napájecích zdrojů. Výběr by měl být proveden mezi širokou škálou specializovaných spínaných napájecích zdrojů, které pracují na bázi technologie pulzní modulace a mají odpovídající ochranu.

Čemu bychom ještě měli věnovat pozornost? 

Bez významu není ani technologie, v níž je daný napájecí zdroj vyroben. Kromě odpovídající účinnosti a třídy by měl mít kompaktní rozměry a příslušné certifikáty umístěné na krytu – nejdůležitější z nich je certifikát bezpečnosti EU. Měla by mít také dostatečnou rezervu výkonu dodávaného do zařízení. Tento výkon lze snadno vypočítat na základě znalosti předpokládané spotřeby proudu našeho osvětlení. Tento parametr je dodáván společně s osvětlením LED. Pokud je například spotřeba proudu (LED diody napájené napětím 12 V) 3 A, potřebný výkon zdroje se rovná součinu proudu a napětí (12 V x 3 A = 36 W). Napájecí zdroj by v tomto případě měl mít vyšší výkon než 36 W, takže nejbližší dostupný sériový zdroj bude 45 W. 

Důležité je, abyste v případě, že se rozhodnete provést instalaci LED osvětlení svépomocí, nekupovali napájecí zdroj náhodou – nejlépe v prověřených elektrotechnických velkoobchodech, které mají zboží s příslušnými atesty a certifikáty.

  • Facebook
  • Twitter