Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na Žďársku v úterý našli válečnou munici

/
/
/
200 Zobrazení



Policisté zasahovali v úterý 16. dubna krátce po čtrnácté hodině u nálezu podezřelých předmětů v lese poblíž cyklostezky mezi Sázavou a Českým Mlýnem na Žďársku.

Policisté z obvodního oddělení Žďár nad Sázavou, kteří místo zajistili před vstupem nepovolaných osob, povolali na místo pyrotechnika z Pyrotechnické služby Policie České republiky. Ten po prohlídce nálezu určil, že se jedná o dva granáty pocházející z období II. světové války ráže 7,5 cm.

Místo nálezu válečné munice mezi Sázavou a Českým Mlýnem na Žďársku,
foto: Policie ČR

„Pyrotechnik si granáty převzal k bezpečnému zneškodnění. V této souvislosti opětovně upozorňujeme, že nalezená nevybuchlá munice (granáty, dělostřelecké miny, letecké pumy) může být v takovém stavu, že při jakékoliv manipulaci s ní může dojít k její aktivaci. Nevybuchlá munice z doby 2. světové války se stále může nalézat kdekoliv v polích, lesích, říčních korytech, případně na dnech rybníků. Ke vzniku mimořádné situace může dojít při lesních a zemědělských pracích, v městských aglomeracích dochází k nálezům při provádění zemních prací pro novou výstavbu nebo při úpravě terénu. Nejčastější nálezy nevybuchlé munice jsou hlášeny tzv. hledači pokladů. Neodbornou manipulací s nalezenou municí může dojít k její inicializaci, tedy k výbuchu. Proto v případě nálezu podezřelého předmětu, který připomíná munici, kontaktujte linku 158, k místu nálezu se již nepřibližujte a nikdy se sami nesnažte s municí žádným způsobem manipulovat nebo ji někam převážet,“ varuje Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

  • Facebook
  • Twitter