Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na Vysočině vzplanou čarodějnice

/
/
/
3058 Zobrazení



Poslední dubnový den se tradičně nese ve znamení pálení čarodějnic, a to i na Vysočině. Bude se grilovat na zahradách, na obecních hřištích a větší vatry vzplanou i ve městech. Udělejte si s námi přehled o ohních, ale také o zábavných a kulturních programech a rozhodněte se, kde strávíte poslední dubnový den vy.

Čarodějnické slety

Čarodějnice zaplní centrum Náměště nad Oslavou. Tradiční průvod od Staré radnice vyrazí v 16.00, o hodinu později začne programu sokolovny. Děti se můžou těšit na soutěže, chybět nebude zpěv, tanec a samozřejmě ani táborák.

To ve Žďáře nad Sázavou se čarodějnice slétnout do dětského areálu na sídlišti Libušín. Program začíná v 18.00, na programu jsou soutěže pro děti, volba miss čarodějnice, diskotéka, opékání buřtů a nakonec i ohňostroj.

Čarodějnický rej ovládne v pondělí také Humpolec. Čarodějnice se slétnout na 17.00 u kina, o půl hodiny projdou městem přes Horní náměstí a následovat budou soutěže, vyhlášení nejhezčí čarodějnice a vystoupí skupina Skaláci.

Čarodějnice pro děti

Dům dětí a mládeže Třebíč připravuje pro děti na pondělí Čarodějné odpoledne. Tradiční oslava vítání jara spojená s vystoupením kroužků, hrami a pálení čarodějnic u ohýnku, který nakonec poslouží k opečení buřtíků odstartuje v 15.00.

To v Žirovnici – na louce za hasičskou zbrojnicí se bude hrát. Už v sobotu 28. dubna v 15.00 divadlo Malvína uvede pohádku O dobrém psu Cyrilovi. V 17.00 zapálí hranici a pro dobrou náladu zahrají Havrani.

Hrad Kámen se pro změnu ve o víkendu 28. a 29. dubna převlékne do čarovného hávu. Na hrad se slétne několik čarodějnic, které při netradiční prohlídce dětské návštěvníky seznámí s původem tohoto tradičního lidového zvyku a dalšími obyčeji, jež se k této magické noci váží. V průběhu prohlídky bude připraveno několik čarodějných úkolů a po splnění všech disciplín děti obdrží čarodějnický průkaz. Prohlídky budou vždy v 11.30 a ve 14.30.

Na hradě v Lipnice nad Sázavou vystoupí v pondělí 30. dubna skupina historického šermu Páni z Lichtemburka a večer zahraje kapela Profil. Program pro děti odstartuje v 17.00 a o dvě hodiny později zapálí vatru.

Malé čarodějky a čarodějové se zase můžou těšit na Bítešský čarodějnický podvečer. Soutěžit se bude v areálu lesa na Letné ve Velké Bíteši. Zahraje kapela Starý Fóry, zapálí se čarodějnice a špekáčky k opékání budou připraveny.

Děti si užijí i rejdění v Chotěboři. V areálu nádržky začne v 16.00, v 19.30 zapálí hranici a upálí čarodějnici a ve 20.00 odstartuje večerní zábava s kapelou Nukleár.

A v Moravských Budějovicích, na zámeckém nádvoří se odehraje pohádka pro nejmenší. Příběh o princi z knížky odtajní herci v 17.00, o hodinu později začne hrát skupina Duha band.

Vatry a nejen dobré jídlo a pití

Na louce u rybníka Roštejn se v pondělí odehraje Telčské čarování. Zapálí se vysoká vatra s čarodějnicí a děti i dospělí se můžou těšit na bohatý program. Malí budou plnit různé úkoly a soutěže, opéct si špekáčky a večer zahrají kapely. Kdo přijde v čarodějnické masce, bude mít vstup zdarma, a nakonec třeba získá titul nejhezčí maska čarodějnice.

Přibyslavi budou pálit čarodějnice u srubu v Hesově – v areálu cvičné nory, a to od 16.00, a v Jemnici v areálu bývalého PS útvaru a v Počátkách u hasičské zbrojnice od 17.00. Navíc slibují, že pokud bude příznivé počasí, děti si užijí dovádění v pěně.

Také do Bystřice nad Pernštejnem přilétají k ohni za koupalištěm Lužánky čarodějnice a jiné nestvůrky, aby prováděly své rejdy. Sejdou se v pondělí na náměstí před bývalým městským úřadem ve 20.00, dostanou sladkou odměnu a budou zařazeni do slosování o ceny. Za doprovodu hudby se přesunou k ohni, dají si něco dobrého na zub a oblohu nakonec rozzáří i ohňostroj.

Čarodějnice a lampiónové průvody

Třešti spojí čarodějnice s lampionovým průvodem. Vyjde v 17.30 od kulturního domu a přesune se až na bývalý zimní stadion, kde bude připravený program pro děti i dospělé. Od 18.00 budou děti soutěžit, od 19.30 přijde na řadu zapálení vatry a poté ohňostroj. Zábavu rozvíří skupina SAM.

Lampióny osvítí také Kamenici nad Lipou. V 19.45 se čarodějnice slétnou na hasičárně, poté odletí směr koupaliště, ve 20.30 zapálí hranici na koupališti a poté se bude soutěžit o nejlepší čarodějnici. Na závěr se můžou všechny nadpřirozené i přirozené bytosti těšit na ohňostroj.

 

Přehled míst, termínů a časů, kde a kdy budou čarodějnice na Vysočině řádit

Náměšť nad Oslavou              prostor u sokolovny, průlet městem      pondělí 30. dubna, od 16.00

Žďár nad Sázavou                    dětský areál na sídlišti Libušín               pondělí 30 dubna, od 18.00

Humpolec                                  Horní náměstí                                             pondělí 30. dubna, od 17.00

Třebíč                                         Dům dětí a mládeže Třebíč                       pondělí 30. dubna, od 15.00 do 17.00

Žirovnice                                    Louka za hasičskou zbrojnicí                   sobota 28. dubna, od 15.00

Hrad Kámen                              Kámen                                                         28. a 29. dubna, v 11.30 a v 14.30

Hrad v Lipnici nad Sázavou                                                                         30. dubna, od 17.00

Velká Bíteš                                 Chata Letná, Velká Bíteš                        30. dubna, od 16.30

Chotěboř                                     areál nádržky                                           30. dubna, od 16.00

Moravské Budějovice                Zámecké nádvoří                                    30. dubna, od 17.00

Telčské čarování                         louka u rybníka Roštejn, Telč              30. dubna, od 13.00

Přibyslav                                       srub v Hesově                                         30. dubna, od 16.00

Počátky                                         u hasičské zbrojnice                               30. dubna, od 17.00

Bystřice nad Pernštejnem         Lužánky                                                   30. dubna, od 20.00

Třešť                                             bývalý zimní stadion                              30. dubna, od 17.30

Kamenice nad Lipou                 Koupaliště                                                30. dubna, od 19.45

  • Facebook
  • Twitter