Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Sokolským sportovcem roku je Jiří Orság, kolektivem novoveselští házenkáři

/
/
/
734 Zobrazení



Nejlepším individuálním sportovcem roku 2017 z řad českých sokolů je stříbrný medailista z letošního mistrovství Evropy, vzpěrač Jiří Orság ze Sokola Karolinka. Zvítězil v anketě Sportovec České obce sokolské 2017, jež byly ve čtvrtek 26. dubna slavnostně vyhlášeny v malostranském Tyršově domě. Týmem roku pak házenkáři dorostenecké ligy z Nového Veselí.

Mezi mládeží do 18 let zvítězila dorostenecká mistryně světa a také seniorská mistryně ČR v běhu na 400 m Barbora Malíková z opavského Sokola, v kategorii 19 – 23 let se na první místo dostal brněnský šermíř Alexander Choupenitch, evropský šampión do 23 let. Jako nejlepší kolektiv mládeže byli vybráni vítězové házenkářské dorostenecké ligy z Nového Veselí spolu s volejbalovými kadetkami ze Šternberka, které kralovaly soutěži ve své kategorii. Mezi dospělými vyhrály sportovkyně z Hradce Králové, stříbrné v basketbalové extralize. Nejlepším jednotlivcem v kolektivním sportu se stal juniorský florbalový reprezentant z Pardubic Přemek Pakosta (3. místo na MS juniorů 2017).

Jako ocenění mimořádného osobního přínosu a nasazení pak byli titulem odměnění všichni nominovaní trenéři jak v individuálních, tak v kolektivních sportech.

„Je to pro mě velká čest, ale samozřejmě i radost. Vždyť se Sokolem jsou spojeny moje sportovní začátky i spousta krásných setkání a pocit sounáležitosti s ostatními, ať už jde o sportovce nebo jejich trenéry,“ říká Jiří Orság.

Anketu vyhlašuje Odbor sportu (OS) České obce sokolské od roku 1993. Do ankety přihlašují sportovce, trenéry i družstva, trenéry tělocvičné jednoty Sokol. V anketě se na předních místech v kategoriích individuálních sportů v olympijských letech pravidelně objevují sokolští účastníci letních olympijských her (OH), např. za rok 2012 bylo v anketě ohodnoceno pět sokolských účastníků letních OH (Jiří Orság – vzpírání, Jaromír Ježek – judo, Hana Klapalová/Skalníková – plážový volejbal, Kateřina Šafránková – atletika, hod kladivem, Kristýna Pálešová – sportovní gymnastika).

„Už po několikáté vyhlašování této ankety prokázalo, že Sokol má ohromný potenciál pro výchovu špičkových sportovců a že jeho tradice nebyla zapomenuta. Přesto je ale něco, co letošní vítěze spojuje s těmi sokoly, kteří mají cvičení s námi jen jako koníčka a kteří jsou přitom pro naši organizaci stejně důležití – je to radost ze sportu a zdravého pohybu,“ zdůrazňuje starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Vítěze ankety ocenili partneři České obce sokolské, tedy energetická společnost ČEPS, výrobce minerálních vod Ondrášovka a oděvní firma SAM 73. Akce se i letos konala pod záštitou předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala.
„Sokol plní svou úlohu napříč společností už 156 let a Český olympijský výbor je na stejné cestě plných 119 let jeho souputníkem. Byť obě organizace neměly na rozvoj sportu pokaždé stejné názory, vždy spolu úspěšně spolupracovaly na úrovni vrcholového sportu, sportu pro všechny i v oblasti kultury. Těším se, že tato spolupráce bude pokračovat i v dalších letech. A Jiřímu Orságovi samozřejmě k tomuto ocenění gratuluji,“ říká Jiří Kejval.

  • Facebook
  • Twitter