Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na Vysočině se setkali lidé na pětadvaceti místech, podpořili spolek Milion chvilek



Po sedmé se konaly v České republice protesty, po čtvrté proběhly také na pětadvaceti místech Vysočiny, kde se setkali lidé, aby vyjádřili svou nespokojenost s chováním politiků.

Setkání proběhla v Hrotovicích, v Želivě, ve Velkém Meziříčí, ve Vilémově Točicích, v Ostašově, v Třešti, ve Valči, v Horní Dubenkách, Lipnici nad Sázavou, ve Světlé nad Sázavou, v Jihlavě, v Třebíči, v Havlíčkově Brodě, ve Žďáře nad Sázavou, v Červené Řečici Chotěboři, v Jemnici, v Moravských Budějovicích, v Pelhřimově, v Polné, v Přibyslavi, ve Svratce, ve Ždírci nad Doubravou, v Novém Městě na Moravě a v Telči.

Ve Světlé nad Sázavou se sešlo tentokrát více jak třicet účastníků. Celá demonstrace se nesla v klidném duchu za zvuků kytary. „Začneme Andělem od Kryla jako vždy,“ rozhodla sama interpretka, protože tato píseň už ke světelskému protestu patří.


Havlíčkobrodské Havlíčkovo náměstí se v části nad pódiem zaplnilo opět větším počtem lidí, než na předchozích třech setkáních. K lidem promluvila poslankyně Miroslava Němcová jako zástupkyně demokratických stran a nakladatel a knihkupec Petr Novotný.

V Moravských Budějovicích atakoval počet demonstrujících stovkuPo čtvrté se v podvečer 11. června sešli také budějovičtí občané, které spojuje nespokojenost s trestně stíhaným premiérem Babišem, ministryní spravedlnosti Benešovou, jakož i nehorázné chování a nedodržování ústavy prezidentem Zemanem.
Na improvizovaném pódiu na náměstí promluvili po úvodním slově Petra Jičínského Jan Švaříček a Martin Kouřil. Ten srovnával současnou situaci s tou, která nastala před třiceti lety, jejímž byl sám aktérem.
Jeden z hlavních představitelů studentského hnutí v roce 1989 Martin Mejstřík vzkázal shromážděným, že pro demokracii není nic důležitějšího než nezávislá justice, která je jedním ze tří pilířů, na nichž demokracie stojí.
Po závěrečném prohlášení, které přečetla Lenka Jičínská, zazpívali účastníci, jejichž počet z minulých sedmdesáti vzrostl na stovku, českou státní hymnu.
Další demonstraci svolali organizátoři z iniciativy Milion chvilek pro demokracii na neděli 23. června od 16.30 na pražskou Letnou.


Zvláštní model protestu zvolili ve Žďáře nad Sázavou, kde lidé zaplnili kavárny a restaurace ve městě.

V Pelhřimově podpořil protestující i Hayato Okamura, který promluvil před demonstranty.

Spolupráce na textu a fotografiích: Pavel Kryštof Novák (Moravské Budějovice), Michal Mašek (Světlá nad Sázavou a Havlíčkův Brod), Zbyněk Čech (Žďár nad Sázavou), Luboš Rafaj (Pelhřimov).

  • Facebook
  • Twitter