Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na Jihlavsku čelí šest osob obvinění ze zpronevěry

/
/
/
731 Zobrazení



Jihlavským kriminalistům se podařilo rozkrýt skupinu osob podezřelých ze zpronevěry, které se obohacovaly poměrně netradičním způsobem. Při práci v obchodním domě vymyslely jak neoprávněně získávat peníze a jedna z žen si navíc ještě odnášela prodávané zboží.

V úterý 23. června zadrželi kriminalisté ve večerních hodinách při rozsáhlé akci na různých místech Jihlavy i mimo ni celkem sedm osob. „Zajistili jsme zboží, které chtěla jedna z podezřelých žen ten den z obchodního domu odvézt v šesti pytlích, jednalo se o množství různých druhů pečiva, zeleninu a ovoce,“ přiblížil Juraj Papiež, komisař oddělení hospodářské kriminality. Kriminalisté zajistili také další věci, včetně finanční hotovosti. Druhý den přibyly k zadrženým ještě tři další osoby.
„U čtyř z osob, které skončily na oddělení policie, kriminalisté následně nezjistili, že by se na trestné činnosti podílely, a po provedení příslušných úkonů odešly,“ dodala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání pěti žen ve věku od pětadvaceti do pětapadesáti let. „Ženy byly obviněny z pokračujícího přečinu zpronevěry, při které vznikla větší škoda, čtyři z nich spáchaly čin ve spolupachatelství a jedna formou pomoci,“ doplnil Miloš Dáňa, vedoucí oddělení hospodářské kriminality. Jak dále dodal, mladistvý hoch byl obviněn z provinění zpronevěry spáchané formou pomoci. Dvě z obviněných žen byly v minulosti už za spáchanou trestnou činnost odsouzeny, ostatní soudně trestáni ještě nebyli.

„Všech pět žen a mladistvý hoch byli obviněni z toho, že v obchodním domě zpronevěřili finanční prostředky v hodnotě necelých sedmdesát tisíc korun. Princip spočíval v tom, že si nechávali proplácet lístky z automatu na výkup lahví, které získávali podvodným způsobem. Podařilo se jim totiž nasimulovat přepravku s prázdnými lahvemi, lístky vydané automatem si předávali mezi sebou a nechávali si peníze proplatit. Finanční hotovost používali pro svoji potřebu.
Jedna z obviněných, dvaačtyřicetiletá žena, si navíc kromě peněz odnášela z obchodního domu zboží. Využila přitom své vedoucí pozice. Ve více než desítce případů si žena přisvojila zboží, které dala do krabic nebo pytlů, odnesla na nákladovou rampu a odvezla autem. Během června získala zboží za více než padesát tisíc korun,“ popsala Jana Kroutilová.

Obviněné ženy byly po provedení všech nezbytných úkonů ze zadržení propuštěny a jsou stíhány na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. „Za spáchanou trestnou činnost hrozí trest odnětí svobody až na pět let,“ uzavřel vedoucí kriminalistů.

  • Facebook
  • Twitter