Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Moravské Budějovice soutěží o titul Historické město roku 2023

/
/
/
300 Zobrazení



Do soutěže o titul Historické město roku 2023 se v Kraji Vysočina letos přihlásilo město Moravské Budějovice. Splnilo všechny podmínky soutěže a postupuje do celostátního kola. Celkové vyhodnocení všech nominantů proběhne v dubnu 2024.

Od roku 1994 vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Ministerstvo kultury a Ministerstvo pro místní rozvoj Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ). Jejím hlavním posláním je ocenit každý rok města, která na tomto poli dosáhnou nejlepších výsledků. Vítěz získává titul Historické město roku.
Hodnoticí komise složená ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Telči navštívila ve čtvrtek 25. ledna 2024 Moravské Budějovice a rozhodla, že město splnilo všechna kritéria pro postup do celostátního kola.
„Komise nehodnotila pouze to, co se podařilo v roce 2023. Podle pravidel soutěže jsou předmětem hodnocení i proměny města v uplynulému desetiletí. V tomto období doznala velkých změn řada historických objektů a veřejná prostranství v Městské památkové rezervaci Moravské Budějovice“, konstatuje Jan Klimeš, vedoucí odboru péče o památkový fond telčského pracoviště Národního památkového ústavu.

V průběhu minulé dekády byla obnovena vnitřní výmalba kostela sv. Jiljí, nový sanktusník a rehabilitován zvonový systém na věži kostela. Byla vyměněna šindelová střecha na karneru sv. Michaela. Komplexně byl rekonstruován Besední dům v Pucnerově ulici se zachováním historizujícího charakteru (objekt není kulturní památkou). Na nároží stejné ulice proběhla obnova omítky včetně sgrafit ve dvoře domu čp. 60. Velkých změn doznala i budova zámku, kde byly postupně obnoveny omítky v přízemí fasády, všechna okna a provedena rekonstrukce části interiérů s působivou expozicí Muzea řemesel. V areálu zámku byl obnoven objekt tzv. bytu správce zámku a částečně i budova koníren. Na náměstí Míru byla opravena okna, fasády, příp. zčásti partery domů čp. 5, 26, 28, 30, 31, komplexně rekonstruovaná byla historizující fasáda domů v ulici 1. Máje čp. 14 a fasády na náměstí ČSA čp. 35, 53. Z veřejných prostranství doznaly zásadní změny obě hlavní náměstí Míru i ČSA novou dlažbou, mobiliáři, osvětlením a výsadbou zeleně.

Město Moravské Budějovice je jediným městem v Kraji Vysočina, které disponuje platným Plánem ochrany památkové zóny schváleným v roce 2018.

Úvodní ilustrační foto: Chrám sv. Jiljí v Moravských Budějovicích, archiv městě Moravské Budějovice

  • Facebook
  • Twitter