
Mladí novináři vyrazili do terénu
Havlíčkův Brod – Účastníci Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského měli možnost si vyzkoušet práci novináře v praxi. Vyrazili do místního pivovaru na komentovanou prohlídku.
Mladí novináři se v úterý 21. srpna vydali do havlíčkobrodského pivovaru Rebel. V první z místností, ve které byly čtyři velké nádrže, se dozvěděli o historii pivovaru. „Velký zájem je i o piva ochucená či speciální,“ řekl sládek Josef Beránek. Poté vzal studenty do sladovny, která byla prostorná a fotografové, kteří celou návštěvu dokumentovali se po ní rozmístili, aby vytvořili co nejlepší fotografie.
„Teď půjdeme po schodech, tak nespadněte, pivo jste ještě neměli,“ pravil sládek a zavedl studenty do další z budov. V ní se nacházela místnost, kde pivo kvasí. Návštěva otevřených spilek nebyla pouze vědomostním zážitkem, ale i smyslovým. V celé místnosti bylo velké vlhko a studenti se vodou doslova brodili. Také zápach, který se všude rozpostíral byl nepříjemný. Spoustu lidí by tento zážitek od konzumace piva jistě i odradil. „Ještě máš hodně práce,“ řekl sládek při odchodu svému kolegovi. Hodně práce čekalo i na mladé novináře, kteří se vydali do další budovy.
Tam bylo více mechanických linek než lidských pracovníků. Nejzajímavější byla místnost s linkou na lepení etiket. Pracovala rychle a přesně. Nebylo zde tolik místa, takže se studenti trochu tlačili a fotografové hledali skulinky, kterými by mohli tento okamžik zachytit. Nebylo v místnosti slyšet ani vlastního slova, a tak pozorování netrvalo dlouho.
Posledním místem prohlídky byl sklep. Tam studenti společně se sládkem sešli a on jim nabídnul pivo. Měl dva džbány, do kterých pivo načepoval. To pak kolovalo a každý měl možnost upít ze zásob pivovaru, který ročně vyprodukuje až sto tisíc hektoliktrů. Kvůli tomu, že většině návštěvníků za chvíli začala být hrozná zima, vydali se mladí novináři na cestu nahoru.
Autorka: Adéla Šperková